Cukiniowe roladki w pomidorowo-orzechowej oprawie

Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 świeży duży pomidor,
- suszone pomidory (kilka sztuk),
- 1 opakowanie chudego twarogu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- około 7 orzechów włoskich,
- sól, pieprz,
- świeże zioła: bazylia, tymianek.
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na ok. 1 cm paski, które solimy i pieprzymy. Odkładamy na papier i czekamy aż puści wodę.
W tym czasie przygotowujemy farsz: w miseczce rozdrabniamy twaróg, wcześniej sparzonego pomidora (bez skórki), wyciśnięty czosnek, posiekane orzechy włoskie. Można dodać również suszone pomidorki do podkreślenia smaku. Doprawiamy świeżymi ziołami: tymiankiem i bazylią, dodajemy sól, pieprz.
Gdy cukinia puści wodę, osuszamy ją, chwilkę przesmażamy na patelni grillowej, aby się zarumieniła. Po podsmażeniu staje się mięciutka, dzięki czemu łatwo będzie ją skręcać w roladki. Nakładamy na paski cukinii przygotowany farsz i zawijamy.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Katarzyna Kozłow

roladki z cukinii, przepis na cukinię, cukinia przepis, przepis na roladki z cukinii, przepis na obiad z cukinii
Autor: Katarzyna Kozłow
Zobacz także