Cukiniowe roladki w pomidorowo-orzechowej oprawie

0
roladki z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 świeży duży pomidor,
  • suszone pomidory (kilka sztuk),
  • 1 opakowanie chudego twarogu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • około 7 orzechów włoskich,
  • sól, pieprz, 
  • świeże zioła: bazylia, tymianek.

Przygotowanie:
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na ok. 1 cm paski, które solimy i pieprzymy. Odkładamy na papier i czekamy aż puści wodę.
W tym czasie przygotowujemy farsz: w miseczce rozdrabniamy twaróg, wcześniej sparzonego pomidora (bez skórki), wyciśnięty czosnek, posiekane orzechy włoskie. Można dodać również suszone pomidorki do podkreślenia smaku. Doprawiamy świeżymi ziołami: tymiankiem i bazylią, dodajemy sól, pieprz.
Gdy cukinia puści wodę, osuszamy ją, chwilkę przesmażamy na patelni grillowej, aby się zarumieniła. Po podsmażeniu staje się mięciutka, dzięki czemu łatwo będzie ją skręcać w roladki. Nakładamy na paski cukinii przygotowany farsz i zawijamy.

cukiniowe roladki

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Katarzyna Kozłow

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Katarzyna Kozłow

Polecamy Ci również

Zobacz także