Cydr

Cydr
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Składniki 5 kg jabłek, kilogram cukru, pół kilograma cytryn, imbir lub goździki, 7litrów wody
Kuchnia uniwersalna, angielska
Wielkość przygotowywanej potrawy 10 litrów
Kategoria alkohol, napój
Ilość kalorii 65

jabłkaWykonanie:

Jabłka dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i przepuść przez sokowirówkę lub posiekaj w melakserze, albo po prostu zetrzyj na tarce. Sok i miąższ zasyp cukrem wlej około 3 litrów wody, dodaj goździki lub imbir i pokrojoną cytrynę - odstaw na tydzień. Naczynie powinno być szklane albo kamienne!  W tym czasie mieszaj całość przynajmniej raz dziennie. Po tygodniu przecedź płyn przez gazę, odciśnij jak najwięcej soku z pozostałego miąższu, dopełnij wodą do pojemności 10 litrów i przelej wszystko do szklanych butelek. Cydr będzie gotowy po około tygodniu, jednak im dłużej będzie leżakował tym będzie lepszy.

Uwaga
Nalewając cydr do butelek, zapełnij je tylko w 80 % i przechowuj w ciemnym miejscu.

Oceń artykuł
3,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także