Cydr

Czas przygotowania | |
Składniki | 5 kg jabłek, kilogram cukru, pół kilograma cytryn, imbir lub goździki, 7litrów wody |
Kuchnia | uniwersalna, angielska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 10 litrów |
Kategoria | alkohol, napój |
Ilość kalorii | 65 |
Wykonanie:
Jabłka dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i przepuść przez sokowirówkę lub posiekaj w melakserze, albo po prostu zetrzyj na tarce. Sok i miąższ zasyp cukrem wlej około 3 litrów wody, dodaj goździki lub imbir i pokrojoną cytrynę - odstaw na tydzień. Naczynie powinno być szklane albo kamienne! W tym czasie mieszaj całość przynajmniej raz dziennie. Po tygodniu przecedź płyn przez gazę, odciśnij jak najwięcej soku z pozostałego miąższu, dopełnij wodą do pojemności 10 litrów i przelej wszystko do szklanych butelek. Cydr będzie gotowy po około tygodniu, jednak im dłużej będzie leżakował tym będzie lepszy.
Uwaga
Nalewając cydr do butelek, zapełnij je tylko w 80 % i przechowuj w ciemnym miejscu.

cydr, cydr jabłkowy, cydr jabłkowy przepis, cydr przepis, domowe nalewki, nalewka cytrynowa, napoje alkoholowe
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także