Cytrynówka
Czas przygotowania | |
Składniki | pół litra spirytusu, litr wody, kilogram cytryn, 1 i ½ szklanki cukru |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 1,5 l |
Kategoria | alkohol |
Ilość kalorii | 115 |
Wykonanie:
Cytryny sparz, wyszoruj i podziel na dwie części. Połowę wyciśnij bardzo dokładnie, by otrzymać sok z miąższem. Resztę pokrój na niewielkie części i wrzuć do dużego szklanego naczynia, zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na 24 godziny. Otrzymany sok wymieszaj z wodą i spirytusem. Po 24 godzinach odlej wytrącony syrop z cytryn, resztę przeciśnij dość dokładnie przez sitko. Resztę owoców można przelać mieszanką soku z wódką i ponownie odcisnąć. Powstały płyn przelej do butelek, najlepiej robić to przy użyciu gazy, by wszelkie drobiny na niej pozostały. Przelej całość do szklanych butelek i odstaw na minimum dwa dni w celu przegryzienia się smaków.
Uwaga
Tak przygotowaną cytrynówkę można przechowywać przez kilka tygodni, jednak najlepiej robić to w lodówce i koniecznie w szklanych butelkach.

nalewki domowe, nalewki przepisy, nalewki alkoholowe, nalewki, nalewki z owoców, cytrynówka, wódka cytrynówka, nalewka cytrynowa
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: fotolia
Zobacz także