Cytrynówka

Cytrynówka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Składniki pół litra spirytusu, litr wody, kilogram cytryn, 1 i ½ szklanki cukru
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 1,5 l
Kategoria alkohol
Ilość kalorii 115

Wykonanie:

Cytryny sparz, wyszoruj i podziel na dwie części. Połowę wyciśnij bardzo dokładnie, by otrzymać sok z miąższem. Resztę pokrój na niewielkie części i wrzuć do dużego szklanego naczynia, zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na 24 godziny. Otrzymany sok wymieszaj z wodą i spirytusem. Po 24 godzinach odlej wytrącony syrop z cytryn, resztę przeciśnij dość dokładnie przez sitko. Resztę owoców można przelać mieszanką soku z wódką i ponownie odcisnąć. Powstały płyn przelej do butelek, najlepiej robić to przy użyciu gazy, by wszelkie drobiny na niej pozostały. Przelej całość do szklanych butelek i odstaw na minimum dwa dni w celu przegryzienia się smaków.

Uwaga
Tak przygotowaną cytrynówkę można przechowywać przez kilka tygodni, jednak najlepiej robić to w lodówce i koniecznie w szklanych butelkach.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także