Czarno-białe ciasto
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 6 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia; Krem: 25 dkg sera mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 4 łyżeczki cukru pudru, 20 dkg wiórek kokosowych, szklanka mleka; Poncz: 50 ml chłodnego espresso, 2 łyżki smakowego alkoholu lub zwykłej wódki + 2 łyżeczki cukru wanilinowego; |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 24 cm |
Kategoria | deser, ciasto |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 470 |
Wykonanie:
Biszkopt: upiecz biszkopt kakaowy. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, następnie wmieszaj pojedynczo żółtka. Kiedy składniki się połączą przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj dokładnie, lecz delikatnie. Piecz około 40 minut w 175 stopniach.
Krem: 150 gram wiórków kokosowych wrzuć do gotującego się mleka, dodaj cukier puder i wymieszaj. Odstaw do napęcznienia. Kremówkę ubij na sztywno, następnie dodawaj do niej po łyżce wiórek kokosowych i łyżce mascarpone, wymieszaj dokładnie.
Poncz: Wymieszaj wszystkie składniki, jeśli używasz cukru wanilinowego to rozpuść go w gorącej kawie i dopiero później dodaj alkohol.
Ciasto nasącz ponczem, wyłóż na nie krem i obsyp resztą wiórek kokosowych.

jakie ciasto, jakie ciasto upiec, jakie ciasto polecacie, czarno-białe ciasto, przepis na ciasto czarno białe, czarno białe ciasto
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: mojeciasto.pl
Zobacz także