Czarno-białe ciasto

Czarno-białe ciasto
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 6 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia; Krem: 25 dkg sera mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 4 łyżeczki cukru pudru, 20 dkg wiórek kokosowych, szklanka mleka; Poncz: 50 ml chłodnego espresso, 2 łyżki smakowego alkoholu lub zwykłej wódki + 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 24 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 470

Wczarno-białe ciastoykonanie:

Biszkopt: upiecz biszkopt kakaowy. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, następnie wmieszaj pojedynczo żółtka. Kiedy składniki się połączą przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj dokładnie, lecz delikatnie. Piecz około 40 minut w 175 stopniach.
Krem: 150 gram wiórków kokosowych wrzuć do gotującego się mleka, dodaj cukier puder i wymieszaj. Odstaw do napęcznienia. Kremówkę ubij na sztywno, następnie dodawaj do niej po łyżce wiórek kokosowych i łyżce mascarpone, wymieszaj dokładnie.
Poncz: Wymieszaj wszystkie składniki, jeśli używasz cukru wanilinowego to rozpuść go w gorącej kawie i dopiero później dodaj alkohol.

Ciasto nasącz ponczem, wyłóż na nie krem i obsyp resztą wiórek kokosowych.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: mojeciasto.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także