Czekolada

Czekolada
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 100 gram tłuszczu roślinnego, pół szklanki mleka, dwie szklanki mleka w proszku, szklanka cukru, 4 łyżki kakao
Kuchnia uniwersalna, belgijska
Wielkość przygotowywanej potrawy 250 gram
Kategoria deser
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 500

czekoladaWykonanie:

Do rondla z grubym dnem wlej mleko i wsyp cukier, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści dodaj tłuszcz, gdy się rozpuści dodaj mleko w proszku i kakao. Ciągle mieszaj i gdy masa osiągnie kremową, jednolitą konsystencję wylej ją do odpowiedniego naczynia. Po wystudzeniu połam na kawałeczki.

Podanie:

Do takiej czekolady możesz dodać rozmaite dodatki, robi się to w ostatnim etapie, dopiero gdy rozpuści się już mleko w proszku. Idealne będą wszelkie bakalie lub owoce kandyzowane.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: André Karwath aka Aka, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także