Czosnianka - podhalańska zupa z wędzonymi pulpetami i miętą

0
Zupa regionalna
Podhalańska czosnianka z wędzonymi pulpetami i miętą.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki metka cebulowa 250g, szynka wędzona 100g, bulion warzywny lub rosół 2l, ziemniaki 300g, cebula 3 średnie szt., czosnek 2 główki, smalec lub olej 3 łyżki, sól, pieprz do smaku, mięta świeża 1 pęczek, jajko 1 szt., bułka tarta 1 łyżka, śmietana kwaśna 1 łyżka na każdą porcję zupy.
Kuchnia polska
Kategoria Zupa
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 350

Czosnianka to rozgrzewająca górali zupa. Dodano do niej wędzone pulpeciki, co sprawia, że jest bardzo sycąca.

Wykonanie:

Po ugotowaniu bulionu wrzucamy ziemniaki, pokrojone w kostkę oraz zeszkloną na smalcu cebulę wraz z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy mięte i miksujemy.

Do metki cebulowej dodajemy szynkę (drobno pokrojoną), jajko, bułkę tartą. Wyrabiamy i formujemy pulpeciki niewielkich rozmiarów. Wrzucamy je do zupy i gotujemy około 3-4 minut.

Wyłożyć na talerze wraz z łyżką śmietany i listkiem mięty jako dekorację.

Zobacz inne przepisy na zupy

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Źródło: Gzella

Polecamy Ci również

Zobacz także