Czy Twoje plastikowe opakowania na żywność są bezpieczne?

0
Plastikowe pojemniczki na żywność
Plastikowe pojemniczki są bardzo wygodne. Ale nie wszystkie są bezpieczne! Zwracajmy uwagę na ich oznaczenia.

W plastikowych pojemniczkach chętnie przechowujemy jedzenie. Jednak trzeba zwrócić uwagę na ich oznaczenia, bo niektóre mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Kuchnia pełna plastików

Plastikowe pudełka różnych kształtów i rozmiarów są już chyba w każdej kuchni. Są lekkie, wygodne i nie tłuką się. Przechowujemy w nich jedzenie w lodówce, nosimy obiady do pracy, czasem nawet podgrzewamy jedzenie. Korzystamy z nich niemal każdego dnia, za to znacznie rzadziej, jeśli w o ogóle, zwracamy uwagę na oznaczenia, które są umieszczone na dnie pudełek. A to błąd, bo nie wszystkie plastikowe opakowania nadają się do przechowywania żywności, podgrzewania, czy mrożenia. Przy zastosowaniach niezgodnych z ich przeznaczeniem mogą się wydzielać szkodliwe substancje, np. pod wpływem temperatury, czy kontaktu z tłuszczem. Obejrzymy więc uważnie na opakowania, które mamy w kuchni (albo takie, które zamierzamy kupić). Na dnie każdego powinien być trójkącik z cyfrą w środku, mogą się pojawić także dodatkowe oznaczenia. Wyjaśniamy, co znaczą poszczególne symbole i które są opakowania są bezpieczne, a jakich powinniśmy unikać.

Przeczytaj też: Świece dekoracyjne i... trujące? Sprawdź, na co zwrócić uwagę, wybierając świeczki

Plastikowe pudełka na jedzenie - oznaczenia i właściwości materiałów

Cyfra w trójkącie to symbol materiału, z którego jest wykonane opakowanie. Mają one różne właściwości, i tak:

  • 1 – to PET, czyli politereftalan etylenu. Powszechnie wykonuje się z niego butelki na napoje bezalkoholowe, czy jednorazowe talerzyki. Jednak takich opakowań nie powinno się wykorzystywać ponownie, nie można wystawiać ich na działanie promieniowania słonecznego (UV), a napoje w butelkach PET powinny być przechowywane w temperaturze… do 15°C! Są także badania wskazujące, że nawet przy zwykłym użytkowaniu, z PET mogą wydzielać się ftalany, które z kolei działają na nasz układ hormonalny.
  • 2HDPE – polietylen o dużej gęstości. Jeśli decydujemy się na plastik, jest to jeden z dwóch materiałów, po który możemy spokojnie sięgnąć. W pojemnikach z HDPE można przechowywać żywność, można je też wykorzystywać wielokrotnie.
  • 3PVC – polichlorek winylu – ma bardzo szerokie zastosowanie, w kuchni najczęściej spotkamy go pod postacią folii. Może wydzielać szkodliwe substancje (szczególnie pod wpływem temperatury). Powinniśmy unikać przechowywania jedzenia w opakowaniach, czy folii PVC.
  • 4LDPE – polietylen niskiej gęstości – wytwarza się z niego m.in. folie opakowaniowe. Jest obojętny fizjologicznie, odporny na niskie temperatury (zachowuje giętkość w nawet w bardzo niskich temperaturach), jest przepuszczalny dla zapachów. Uważany za bezpieczny materiał.
  • 5PP – polipropylen – to obok HDPE drugi materiał, z którego możemy spokojnie korzystać. Jest obojętny fizjologicznie i wykazuje dużą odporność chemiczną. Produkuje się z niego różne opakowania, w tym folie i pudełka na żywność.
  • 6PS – polistyren – ma niezbyt dużą odporność chemiczną i nie powinno się go stosować w kontakcie z tłuszczami. A to właśnie z tego materiału produkuje się tacki i pojemniki na gotowe dania – zdecydowanie zawierające tłuszcz! Ponieważ polistyren to dobry izolator (spieniony polistyren to styropian), produkuje się z niego również kubeczki na gorące napoje. Tutaj również uwaga na tłuszcze (w tym mleko do kawy itp.).
  • 7inne (OTHER) – pod tym pojęciem kryje się szerokie spektrum materiałów, zarówno zdecydowanie niekorzystnych, jak i takich, które nie szkodzą, ale np. ze względu na budowę warstwową nie są ujęte w podstawowej klasyfikacji.

Najlepiej wybierajmy więc opakowania wykonane z HDPE (nr 2) oraz PP (nr 5). Są one najbardziej bezpieczne w kontakcie z żywnością i przeznaczone do wielokrotnego użytku.

Dowiedz się: Czy wodę z kranu można bezpiecznie pić?

Inne oznaczenia plastikowych pudełek

Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając pojemniczek do przechowywania jedzenia?
Jednym z ważniejszych oznaczeń jest symbol kieliszka i widelca, informujący, że produkt jest dopuszczony do kontaktu z jedzeniem. Ważny jest też kwadracik ze stopniami Celsjusza – to temperatura, z jaką dany materiał może mieć kontakt (najczęściej maksymalna). Z kolei symbol śnieżynek wskazuje, że pojemnik można zamrażać (może też być podana najniższa dopuszczalna temperatura).
Jeżeli na pudełeczku jest symbol zmywarki i/lub mikrofalówki, możemy z nich korzystać. Natomiast jeśli takiego znaczka brakuje, lepiej pojemniczek myjmy ręcznie i nie odgrzewamy w nim żywności.

Opakowania koniecznie bez bisfenolu A!

Zwróćmy też uwagę na bisfenol A (BPA) – to toksyczna substancja, powodująca zaburzenia układu hormonalnego i nerwowego! Może przyczyniać się do rozwoju depresji, zaburzeń pamięci, nowotworów, a także otyłości (pod jego wpływem aktywizują się komórki tłuszczowe). BPA może się pojawić przede wszystkim w opakowaniach z grupy 7. Przenikanie bisfenolu A do żywności nasila się pod wpływem temperatury, dlatego opakowań zawierających go absolutnie nie należy podgrzewać, ani używać do ciepłych potraw, czy płynów. A najlepiej w ogóle ich nie używać. Zwracajmy uwagę na oznaczenie BPA FREE lub BPA 0%.

Masz twardą wodę, która tworzy osady? Zdziwisz się, dlaczego to dobrze

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

, ,

Autor: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także