Czy Twoje plastikowe opakowania na żywność są bezpieczne?

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Plastikowe pojemniczki są bardzo wygodne. Ale nie wszystkie są bezpieczne! Zwracajmy uwagę na ich oznaczenia.
Plastikowe pojemniczki są bardzo wygodne. Ale nie wszystkie są bezpieczne! Zwracajmy uwagę na ich oznaczenia. Katarzyna Laszczak
W plastikowych pojemniczkach chętnie przechowujemy jedzenie. Jednak trzeba zwrócić uwagę na ich oznaczenia, bo niektóre mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Kuchnia pełna plastików

Plastikowe pudełka na jedzenie - oznaczenia i właściwości materiałów

Cyfra w trójkącie oznaczającym recykling to symbol materiału. Może się pojawić także skrót nazwy materiału.
Cyfra w trójkącie oznaczającym recykling to symbol materiału. Może się pojawić także skrót nazwy materiału. Clker-free-vector-images - pixabay.com

Cyfra w trójkącie to symbol materiału, z którego jest wykonane opakowanie. Mają one różne właściwości, i tak:

  • 1 – to PET, czyli politereftalan etylenu. Powszechnie wykonuje się z niego butelki na napoje bezalkoholowe, czy jednorazowe talerzyki. Jednak takich opakowań nie powinno się wykorzystywać ponownie, nie można wystawiać ich na działanie promieniowania słonecznego (UV), a napoje w butelkach PET powinny być przechowywane w temperaturze… do 15°C! Są także badania wskazujące, że nawet przy zwykłym użytkowaniu, z PET mogą wydzielać się ftalany, które z kolei działają na nasz układ hormonalny.
  • 2HDPE – polietylen o dużej gęstości. Jeśli decydujemy się na plastik, jest to jeden z dwóch materiałów, po który możemy spokojnie sięgnąć. W pojemnikach z HDPE można przechowywać żywność, można je też wykorzystywać wielokrotnie.
  • 3PVC – polichlorek winylu – ma bardzo szerokie zastosowanie, w kuchni najczęściej spotkamy go pod postacią folii. Może wydzielać szkodliwe substancje (szczególnie pod wpływem temperatury). Powinniśmy unikać przechowywania jedzenia w opakowaniach, czy folii PVC.
  • 4LDPE – polietylen niskiej gęstości – wytwarza się z niego m.in. folie opakowaniowe. Jest obojętny fizjologicznie, odporny na niskie temperatury (zachowuje giętkość w nawet w bardzo niskich temperaturach), jest przepuszczalny dla zapachów. Uważany za bezpieczny materiał.
  • 5PP – polipropylen – to obok HDPE drugi materiał, z którego możemy spokojnie korzystać. Jest obojętny fizjologicznie i wykazuje dużą odporność chemiczną. Produkuje się z niego różne opakowania, w tym folie i pudełka na żywność.
  • 6PS – polistyren – ma niezbyt dużą odporność chemiczną i nie powinno się go stosować w kontakcie z tłuszczami. A to właśnie z tego materiału produkuje się tacki i pojemniki na gotowe dania – zdecydowanie zawierające tłuszcz! Ponieważ polistyren to dobry izolator (spieniony polistyren to styropian), produkuje się z niego również kubeczki na gorące napoje. Tutaj również uwaga na tłuszcze (w tym mleko do kawy itp.).
  • 7inne (OTHER) – pod tym pojęciem kryje się szerokie spektrum materiałów, zarówno zdecydowanie niekorzystnych, jak i takich, które nie szkodzą, ale np. ze względu na budowę warstwową nie są ujęte w podstawowej klasyfikacji.

Najlepiej wybierajmy więc opakowania wykonane z HDPE (nr 2) oraz PP (nr 5). Są one najbardziej bezpieczne w kontakcie z żywnością i przeznaczone do wielokrotnego użytku.

Tak oznaczony pojemniczek jest wykonany z polipropylenu (PP), dopuszczony do kontaktu z żywnością. Jest odporny na temperatury od -40°C do +100°C. Można
Tak oznaczony pojemniczek jest wykonany z polipropylenu (PP), dopuszczony do kontaktu z żywnością. Jest odporny na temperatury od -40°C do +100°C. Można go myć w zmywarce. Katarzyna Laszczak

Inne oznaczenia plastikowych pudełek

Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając pojemniczek do przechowywania jedzenia?
Jednym z ważniejszych oznaczeń jest symbol kieliszka i widelca, informujący, że produkt jest dopuszczony do kontaktu z jedzeniem. Ważny jest też kwadracik ze stopniami Celsjusza – to temperatura, z jaką dany materiał może mieć kontakt (najczęściej maksymalna). Z kolei symbol śnieżynek wskazuje, że pojemnik można zamrażać (może też być podana najniższa dopuszczalna temperatura).
Jeżeli na pudełeczku jest symbol zmywarki i/lub mikrofalówki, możemy z nich korzystać. Natomiast jeśli takiego znaczka brakuje, lepiej pojemniczek myjmy ręcznie i nie odgrzewamy w nim żywności.

Opakowania koniecznie bez bisfenolu A!

Zwróćmy też uwagę na bisfenol A (BPA) – to toksyczna substancja, powodująca zaburzenia układu hormonalnego i nerwowego! Może przyczyniać się do rozwoju depresji, zaburzeń pamięci, nowotworów, a także otyłości (pod jego wpływem aktywizują się komórki tłuszczowe). BPA może się pojawić przede wszystkim w opakowaniach z grupy 7. Przenikanie bisfenolu A do żywności nasila się pod wpływem temperatury, dlatego opakowań zawierających go absolutnie nie należy podgrzewać, ani używać do ciepłych potraw, czy płynów. A najlepiej w ogóle ich nie używać. Zwracajmy uwagę na oznaczenie BPA FREE lub BPA 0%.

Masz twardą wodę, która tworzy osady? Zdziwisz się, dlaczego to dobrze

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-mieszkanie.pl e-mieszkanie.pl