De volaille z suszonymi pomidorami

0
kotlet de voille z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 serek twarogowy z ogórkiem i ziołami,
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie,
  • mieszanka sałat,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pierś myjemy, wycinamy 4 kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy i posypujemy pieprzem z obu stron, ale umiarkowanie, bo słoność uzyskamy z serka. Tak przygotowane kotlety smarujemy serkiem i na środku układamy suszone pomidory. Zawijamy, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. W tym czasie przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i dodajemy około 3 łyżek serka twarogowego. Wykładamy na talerz mieszankę sałat, polewamy sosem i układamy pokrojone de volaille, które również polewamy sosem.

kotlet de voille z suszonymi pomidorami

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewelina Nowińska

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewelina Nowińska

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także