De volaille z suszonymi pomidorami

Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 serek twarogowy z ogórkiem i ziołami,
- 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie,
- mieszanka sałat,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Pierś myjemy, wycinamy 4 kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy i posypujemy pieprzem z obu stron, ale umiarkowanie, bo słoność uzyskamy z serka. Tak przygotowane kotlety smarujemy serkiem i na środku układamy suszone pomidory. Zawijamy, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. W tym czasie przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i dodajemy około 3 łyżek serka twarogowego. Wykładamy na talerz mieszankę sałat, polewamy sosem i układamy pokrojone de volaille, które również polewamy sosem.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewelina Nowińska

pomysł na obiad, przepis na obiad, kotlek dewolaj, kotlet de voille, przepis na dewolaja, przepis na de voille, dewolaj przepis
Autor: Ewelina Nowińska
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także