Deser lodowy
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | litr lodów o dwóch lub trzech smakach, 200 mililitrów śmietany kremówki lub opakowanie śnieżki, bakalie: orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, wiórki kokosowe, świeże owoce: truskawki, wiśnie, maliny, porzeczki, czekolada do posypania, kakao |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | deser |
Ilość kalorii | 450 |
Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę kremówkę lub śnieżkę ubij za pomocą miksera, aż uzyska pożądaną konsystencję. Przygotuj dodatki, pokrój owoce, zetrzyj czekoladę na wiórki. Przygotuj 6 pucharków do lodów lub miseczek deserowych. Nałóż do każdej po dwie gałki lodów, na to porcję bitej śmietany, owoce lub bakalie, a na koniec oprósz kakaem lub wiórkami czekoladowymi.
Podanie:
Podstawowy deser lodowy to bardzo proste,
a zarazem efektowne danie. Sposobów przygotowania jest wiele. Możemy dodać do niego rozmaite składniki, ważne by pasowały do naszych gustów kulinarnych. Doskonale sprawdzi się tutaj również galaretka czy alkoholowe likiery o różnych smakach.

lody, deser lodowy, deser lodowy przepis, deser lodowy czekoladowy, lody domowe, lody w domu, lody owocowe
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Lotus Head, Wikipedia
Zobacz także