Deser porzeczkowy

0
deser porzeczkowy

Składniki:

  • 15 dag mieszanych kolorowych porzeczek (czerwonych, białych i czarnych),
  • 1 banan,
  • sok z cytryny,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • ¾ litra mleka,
  • cukier puder,
  • 1 mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Porzeczki przebrać, umyć, osuszyć i oberwać z gałązek. Umytego banana obrać ze skórki, pokroć w plasterki i skropić odrobiną soku z cytryny.
Budyń rozrobić w szklacne mleka, resztę mleka zagotować, dolać przygotowany budyń. Gotować ciągle mieszając przez 2-3 minuty.
Budyń odstawić do wystudzenia, gdy przestygnie - wstawić do lodówki na minimum 60 minut (lub na kilkanaście minut do zamrażalnika).
Owoce posypać do smaku cukrem pudrem, odstawić na kilkanaście minut, by lekko puściły sok.
Zimny i lekko stężały budyń przelać do wysokiego naczynia. Dodać do niego plasterki banana oraz opakowanie cukru waniliowego. Miksować na najwyższych obrotach 2-3 minuty. Półpłynną masę śmietanowo- bananową rozlać do szklanych pucharków. ponownie odstawć do lodówki do schłodzenia.
Zimny deser wyjąć lodówki, wierzch każdej porcji obsypać posłodzonymi porzeczekami. Na koniec deser skropić sokiem, który puściły owoce i udekorowaćj listkami mięty.

 

deser porzeczkowy

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewelina Modelewska

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewelina Modelewska

Polecamy Ci również

Zobacz także