Domowa spiżarnia

fenkułTo bardzo duża wygoda, kiedy mamy pod ręką zapasową torebkę ryżu, puszkę kukurydzy, zgrzewkę napoju lub marynowane grzybki. Niespodziewani goście nie będą dla nas kłopotem, kiedy trzeba przygotować "na szybko", coś dobrego.

Właśnie wtedy doceniamy przydatność spiżarni. Na etapie projektowania domu zapewne nie będzie problemu z zaplanowaniem wnętrza na spiżarnię. Ważne by była zaprojektowana zgodnie ze wszystkimi wymogami, bo tylko wtedy spełni swoje zadanie.

Idealne warunki
Przydomowa spiżarnię wystarczy urządzić w nieogrzewanym pomieszczeniu. Spiżarnia taka powinna mieć osobny kanał wentylacyjny lub niewielkie okno z nawiewnikami. Najlepiej jeśli będzie usytuowana obok kuchni (w najchłodniejszej, północnej części domu). Wilgotność, dobra wentylacja i odpowiednia temperatura 10-15°C uczynią spiżarnię w pełni funkcjonalną. Jeżeli jesteśmy ograniczeni małym metrażem mieszkania, zaplanujmy małą spiżarnię, choćby przez wydzielenie na nią przysłowiowego metra kwadratowego. Spiżarnia nie musi być duża.W tym przypadku trudno też zamontować system wentylacyjny więc okno w sąsiedniej kuchni spełni rolę wentylatora.   

domowa spiżarniaJak urządzić?
Urządzenie spiżarni i wyposażenie jej
w system półek, nie jest kłopotem. Półki możemy zamówić na wymiar u stolarza. Możemy też kupić gotowe elementy do złożenia, których montaż nie jest trudny. Zaletą tych półek jest niewysoka cena. Wykonane są zazwyczaj z surowego drewna, które możemy polakierować, zabejcować lub pomalować na dowolny kolor (zabezpieczając w ten sposób drewno). By jak najlepiej zagospodarować dostępną przestrzeń zaprojektujmy łączenie elementów o różnych długościach, szerokościach i wysokościach. Taki plan zagospodarowania spiżarni umożliwi dobrą organizację przestrzeni i nie będzie kłopotu ze znalezieniem jakiegokolwiek produktu.

Bardzo praktycznym rozwiązaniem będą profilowane półki na butelki (można kupić gotowe, przenośne, stojaki). Świetnie w spiżarni sprawdzą się kosze na owoce i warzywa. W dużej, przydomowej spiżarni możemy zagospodarować miejsce na zamrażarkę, w której przechowamy wszystkie produkty wymagające ujemnej temperatury (mrożonki, mięso itd.).

Same zalety
Spiżarnia to bardzo praktyczne i funkcjonalne miejsce w każdym domu. Tu możemy przetrzymać niemal wszystkie produkty nie wymagające bardzo niskich temperatur przechowywania. Nie musimy zbyt często bywać w hipermarketach, a większe zakupy wystarczy zrobić raz na dwa tygodnie. Czas zaoszczędzony na bieganiu po sklepach możemy wykorzystać w zdecydowanie przyjemniejszy sposób.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Joanna Bogumił

Zdjęcia: fotolia

Polecamy Ci również

Zobacz także