Domowe masło orzechowe - zrób to sam

Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | śmietanka 42% 200g 3 szt. , orzeszki ziemne 100g (można użyć innych orzechów). miód płynny 2 łyżki |
Kategoria | deser/przetwory |
Ilość kalorii | 60 |
Domowe masło z orzechami to smakowita propozycja na kanapki. Do jego zrobienia musimy schłodzić śmietanki, a następnie przełożyć je do miski i ubijać mikserem do momentu, aż wytrąci się masło. Na sicie wyłożonym gazą odcedzamy je i odciskamy maślankę. Tak gotowe masło płuczemy w zimnej wodzie i odkładamy do lodówki. Orzeszki ziemne mielimy w młynku, aż do wytrącenia się oleju. Następnie razem z miodem przekładamy do masła i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Zobacz przepis na: Pączki

Autor: Katarzyna Dębek
Źródło: OSM Piątnica
Zobacz także