Domowe trufle piernikowe

0
Trufle piernikowe
Niezwykle prosty i świąteczny przepis na przepyszny deser.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Śmietanka 42% 150ml, czekolada gorzka 2 szt.,orzechy włoskie łuskane 50g, przyprawa piernikowa 1 płaska łyżka, rum 50ml, skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy, kakao, wiórki kokosowe, szczypta soli
Kuchnia polska
Kategoria deser
Metoda gotowania na zimno
Ilość kalorii 228

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy śmietankę i czekoladę w celu jej rozpuszczenia. Gotujemy na niewielkim ogniu często mieszając.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy szczyptę soli, startą skórkę pomarańczy oraz posiekane orzechy włoskie. Dodajmy również przyprawę do pierników i rum, a następnie całość wymieszać. Odstawiamy do lodówki do momentu, aż masa zgęstnieje. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki i obtaczamy w kakao lub wiórkach kokodowych.

Sprawdź przepis na: Paszteciki

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Źródło: OSM Piątnica

Polecamy Ci również

Zobacz także