Domowy kisiel

0
domowy kisiel

Składniki:

  • 30 dag mieszanych owoców sezonowych, np. truskawek, malin, porzeczek, jagód, borówek amerykańskich,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki kremówki,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • listki ziół do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Przygotuj owoce na kisiel: przebierz, umyj, osusz, pozbaw szypułek, gałązek. Większe owoce pokrój na kawałki.
Do rondla wlej 1,5 szklanki wody. Wsyp cukier oraz przygotowane owoce (część odłóż do dekoracji). Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj jeszcze 1-2 minuty. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Zmniejsz ogień pod rondlem do minimum i powoli, ciągle mieszając, wlewaj rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną do syropu z owocami. Gotuj kolejne 1-2 minuty, stale mieszając. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywna pianę. Dalej ubijając stopniowo wsypuj cukier waniliowy. Opłucz i osusz kilka listków ziół. Gotowy kisiel wlej do pucharków. Udekoruj bitą śmietaną owocami i ziołami.

domowy kisiel

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewelina Modelewska

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewelina Modelewska

Polecamy Ci również

Zobacz także