Domowy kisiel

Składniki:
- 30 dag mieszanych owoców sezonowych, np. truskawek, malin, porzeczek, jagód, borówek amerykańskich,
- 3-4 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki kremówki,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- listki ziół do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Przygotuj owoce na kisiel: przebierz, umyj, osusz, pozbaw szypułek, gałązek. Większe owoce pokrój na kawałki.
Do rondla wlej 1,5 szklanki wody. Wsyp cukier oraz przygotowane owoce (część odłóż do dekoracji). Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj jeszcze 1-2 minuty. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Zmniejsz ogień pod rondlem do minimum i powoli, ciągle mieszając, wlewaj rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną do syropu z owocami. Gotuj kolejne 1-2 minuty, stale mieszając. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywna pianę. Dalej ubijając stopniowo wsypuj cukier waniliowy. Opłucz i osusz kilka listków ziół. Gotowy kisiel wlej do pucharków. Udekoruj bitą śmietaną owocami i ziołami.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewelina Modelewska

deser z owocami, deser owocowy, przepis na deser, kisiel, domowy kisiel, domowy kisiel przepis, deser przepis
Autor: Ewelina Modelewska
Zobacz także