Dorada w soli

Składniki dla 3 osób:
3 dorady, sok z cytryny, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, świeżo mielony pieprz, ok. 3 kg soli morskiej gruboziarnistej.
Opis:
Przygotować doradę: umyć, wypatroszyć, lecz nie skrobać, zostawić łeb (bez oczu i skrzeli), odciąć płetwy z wyjątkiem ogonowej, dokładnie opłukać i osuszyć na ściereczce. Natrzeć od środka sokiem z cytryny. Czosnek obrać, pokroić na połówki i razem z gałązką pietruszki włożyć do wnętrza ryby. Z zewnątrz mocno natrzeć świeżo zmielonym pieprzem. Formę żaroodporną wysypać warstwą soli. Ułożyć rybę i przykryć kolejną warstwą soli. Lekko docisnąć. Następnie spryskać wodą, formę nakryć folią aluminiową. Rybę piec ok. 45 minut w temperaturze 250º. Zapach ryb z rąk i deski do krojenia można usunąć osoloną wodą z octem lub sokiem cytrynowym.
Autorka przepisu: Dorota Chodacka, Trzebinia.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Opracowanie: Dorota Chodacka
Zobacz także