Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami

Składniki dla 4 osób: 

  • 4 kostki dorsza po 100 g
  • kwiat soli morskiej
  • oliwa z oliwek
  • 20 g masła


Warzywa:

  • 100 g świeżego groszku
  • 50 g obranego bobu
  • 4 końcówki zielonych szparagów
  • 4 połówki ugotowanego młodego karczocha
  • 12 dzikich szparagów


Sos z mięczaków:

  • 20 cl (lub 200 ml) bulionu drobiowego
  • 10 cl (lub 100 ml) sosu z mięczaków morskich (muszle i części jadalne)
  • 20 g masła
  • szczypta kurkumy


Sposób przygotowania:

Dopraw kostki dorsza kwiatem soli i włóż je do lodówki na minimum 2 godziny.
Zacznij od ugotowania wszystkich, poza dzikimi szparagami, zielonych warzyw w osolonej wodzie. Schłódź je szybko, by zachowały piękny zielony kolor. Odsącz warzywa i poukładaj je na małych patelniach, dodając niewielką ilość masła. Lekko dopraw.
Zmieszaj bulion drobiowy z sosem z mięczaków i sprawdź, czy jest dostatecznie doprawiony.
Ułóż dorsza skórą na spód i gotuj aż się delikatnie zarumieni. Następnie upiecz w piekarniku
w temperaturze 55°C.
Podgrzej delikatnie warzywa. Podgrzej dzikie szparagi.
Poukładaj warzywa z odrobiną wakame w głębokich talerzach. Ułóż dorsza na warzywach.
Dodaj trochę masła do bulionu i energicznie wymieszaj (np. trzepaczką lub mikserem). Nalej bulion na talerze i udekoruj każdy talerz trzema dzikimi szparagami.

Serwuj od razu po przygotowaniu.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Electrolux

Polecamy Ci również

Zobacz także