Dorsz zapiekany
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 400 gram filetów z dorsza, 250 gram młodych i niewielkich ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebulki, gałązka tymianku, sok z połowy cytryny, sól i pieprz, szklanka bulionu warzywnego |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, kolacja, zapiekanka, danie dietetyczne, obiad |
Metoda gotowania | gotowanie, pieczenie |
Ilość kalorii | 140 |
Wykonanie:
Ziemniaki wyszoruj, przekrój na połówki, albo ćwiartki i zalej bulionem, dodaj kilka ziarenek pieprzu, gałązkę tymianku i gotuj, marchewkę pokrój w talarki, dodaj do ziemniaków i gotuj przez około kwadrans. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w piórka cebulkę. Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego nałóż ziemniaki z marchewką, na to filety z dorsza, oprósz pozostałym tymiankiem i zapiekaj w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 20 minut, następnie zwiększ moc piekarnika do jakiś 200 stopni i piecz jeszcze przez 5 minut.
Podanie:
W połowie pieczenia można przemieszać ziemniaki z marchewką, tak aby równomiernie przykryły się wytworzonym sosem i ładnie spiekły. Gotowe danie można podawać samemu lub z dodatkiem rozmaitych sosów. Natomiast w celu urozmaicenia dania można dodać rozmaite warzywa do zapiekanki. Doskonale nada się również dynia lub por, jednak musi być on zeszklony, najlepiej na maśle.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: spar.co.uk
Zobacz także