Dorsz zapiekany

Dorsz zapiekany
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 400 gram filetów z dorsza, 250 gram młodych i niewielkich ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebulki, gałązka tymianku, sok z połowy cytryny, sól i pieprz, szklanka bulionu warzywnego
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, kolacja, zapiekanka, danie dietetyczne, obiad
Metoda gotowania gotowanie, pieczenie
Ilość kalorii 140

Wykonanie:

Ziemniaki wyszoruj, przekrój na połówki, albo ćwiartki i zalej bulionem, dodaj kilka ziarenek pieprzu, gałązkę tymianku i gotuj, marchewkę pokrój w talarki, dodaj do ziemniaków i gotuj przez około kwadrans. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w piórka cebulkę. Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego nałóż ziemniaki z marchewką, na to filety z dorsza, oprósz pozostałym tymiankiem i zapiekaj w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 20 minut, następnie zwiększ moc piekarnika do jakiś 200 stopni i piecz jeszcze przez 5 minut.

dorsz zapiekany

Podanie:

W połowie pieczenia można przemieszać ziemniaki z marchewką, tak aby równomiernie przykryły się wytworzonym sosem i ładnie spiekły. Gotowe danie można podawać samemu lub z dodatkiem rozmaitych sosów. Natomiast w celu urozmaicenia dania można dodać rozmaite warzywa do zapiekanki. Doskonale nada się również dynia lub por, jednak musi być on zeszklony, najlepiej na maśle.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: spar.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także