Drobiowe kieszonki ze szpinakiem i pieczarkami

Drobiowe kieszonki ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 5 dużych liści szpinaku,
  • 200 gram pieczarek,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • szczypta bazylii,
  • woreczek ryżu,
  • łyżeczka cukru.

drobiowe kieszonkiSposób przygotowania:

Filety przecinamy wzdłuż na pół, aby utworzyć duży płat mięsa. Przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Zdejmujemy folię. Miód, musztardę, oliwę, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy mieszamy i tak powstałą marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy na pół godzinki, aby mięso przeszło przyprawami. Liście szpinaku na moment zanurzamy w gorącej wodzie aby zmiękły. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Podsmażamy je na maśle, na koniec lekko solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Filety rozkładamy na blacie, wzdłuż układamy liście szpinaku (tak żeby jeden liść lekko nachodził na drugi). Na szpinak wykładamy podsmażone pieczarki. Zwijamy wystające kawałki liści do środka,
w ten sposób farsz nie będzie nam się buntował podczas obsmażania. Teraz ścisło zawijamy
mięso w roladkę. Całość obwiązujemy nicią kuchenną. Z drugim filetem postępujemy podobnie.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wkładamy obwiązane filety i smażymy na rumiano z każdej strony. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Nasze roladki przekładamy do woreczka do pieczenia,wlewamy 2-3 łyżki ciepłej wody i zawiązujemy. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. W tym czasie nastawiamy wodę na ugotowanie ryżu. Do gotującego się ryżu
wsypujemy łyżeczkę cukru.

Odsączamy ryż i nakładamy porcję na środek talerza. Na wierzch kładziemy plaster roladki z filetu kurczaka.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Sylwia Chmielewska

Polecamy Ci również

Zobacz także