Drożdżowe wieńce

Składniki:
300 g mąki pszennej,
- 1 łyżka drożdży instant,
- 2 łyżki cukru,
- 2 jaja,
- 175 g miękkiego masła,
- 150 g bakalii,
- ½ szklanki soku pomarańczowego,
- żółkto do posmarowania
- przyprawa do dań słodkich KAMIS Specialite,
- szczypta soli morskiej.
Sposób przyrządzania:
Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj cukier, sól, przyprawę do dań słodkich i jajka. Wyrabiaj, stopniowo dodając masło. Otrzymane ciasto będzie klejące i dość rzadkie. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wstaw do lodówki na noc. Bakalie namocz w soku pomarańczowym, odsącz i pokrój. Następnego dnia ciasto wyrób z bakaliami, podsypując stolnicę mąką i podziel na 4 porcje. Z każdej uformuj prostokąt o wymiarach 25 x 6 cm. Natnij go wzdłuż na 3 paski szerokości 2 cm, zapleć w warkocz i sklej końce. Powstałe wieńce przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte wieńce posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

ciasto drożdżowe, drodżowe wieńce, drożdżowe ciasto, łatwe ciasto drożdżowe, drożdżowe bułeczki, drożdżowe bułeczki przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także