Drożdżowe wieńce

0
Drożdżowe wieńce

Składniki:

  • drożdżowe wieńce300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka drożdży instant,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jaja,
  • 175 g miękkiego masła,
  • 150 g bakalii,
  • ½ szklanki soku pomarańczowego,
  • żółkto do posmarowania
  • przyprawa do dań słodkich KAMIS Specialite,
  • szczypta soli morskiej.

Sposób przyrządzania:

Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj cukier, sól, przyprawę do dań słodkich i jajka. Wyrabiaj, stopniowo dodając masło. Otrzymane ciasto będzie klejące i dość rzadkie. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wstaw do lodówki na noc. Bakalie namocz w soku pomarańczowym, odsącz i pokrój. Następnego dnia ciasto wyrób z bakaliami, podsypując stolnicę mąką i podziel na 4 porcje. Z każdej uformuj prostokąt o wymiarach 25 x 6 cm. Natnij go wzdłuż na 3 paski szerokości 2 cm, zapleć w warkocz i sklej końce. Powstałe wieńce przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte wieńce posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także