Duszona pierś z indyka

Duszona w białym winie i śmietanie pierś indyka aromatyzowana jałowcem i lubczykiem na truflowym puree, ubrana lekko pikantnym marchewkowym spaghetti i zielonym groszkiem oraz sałatką z rukoli.
Składniki:
300g piersi z indyka,
- 150g marchwi,
- 150g selera,
- 150g pora,
- 300ml rosołu,
- 100ml białego wina,
- 100ml śmietany 36%,
- jałowiec ziarna Kamis,
- lubczyk Kamis,
- 250g ziemniaków,
- 70g cebuli,
- kilka ząbków czosnku,
- 1 łyżka od herbaty pasty truflowej,
- chilli,
- 150g zielonego groszku,
- przyprawa do mięsa duszonego Kamis,
- sól morska Kamis,
- pieprz kolorowy w młynku Kamis,
- ocet winny z białego wina Kamis,
- rucola Fit&Easy,
- papier do smażenia Saga.
Sposób przyrządzania:
Umytą pierś indyka należy zamarynować. Aby przygotować marynatę należy:
przesmażyć startą marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora na odrobinie masła. Następnie dodajemy jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalewamy białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym, przyprawiamy oraz gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić. Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażamy na sklarowanym maśle następnie dolewamy troszkę białego wina, dodajemy lubczyk i redukujemy. Dodajemy śmietanę 36% i dalej dusimy, na koniec doprawiamy i dodajemy zielony groszek. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, następnie dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy i przecieramy, aby pozbyć się grudek, następnie dodajemy pastę truflową i delikatnie zasmażamy na patelni. Ścieramy marchewkę na tzw. mandolinie, ewentualnie kroimy na cienkie paseczki - żulinki, delikatnie parzymy we wrzątku oraz hartujemy. Na patelni przesmażamy czosnek i chilli, następnie wrzucamy marchewkę, doprawiamy do smaku - ważne aby była ona delikatnie pikantna, dodajemy natkę dla koloru. Danie układamy piętrowo w głębokim naczyniu, aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka, dekorujemy sałatką z listków rukoli.

pomysł na obiad, dania z mięsa, indyk, pomysł na obiad dla gości, pomysł na obiad domowy, pierś z indyka
Autor: Jarosław Uściński, Szef Kuchni restauracji Moonsfera
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Pierwsze Warsztaty Kulinarne
Zobacz także