Dyniowe fondue

Dyniowe fondue

Składniki:

  • fondue dyniowe2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ugotowana w całości dynia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 sery brie (zewnętrzna skórka usunięta), pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  •  1 szklanka wytrawnego Chardonnay


Sposób przygotowania:

Odcinamy wierzchołek dyni tak, aby powstał kapelusik, dokładnie drążymy i ze środka wyjmujemy miąższ do miseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy posiekany czosnek i dodajemy Chardonnay. Na to wszystko wrzucamy ser i dodajemy wyjęty wcześniej miąższ dyni. Nakładamy masę do wnętrza dyni aż wypełnimy ją całą, dodajemy też kawałki bagietki. Wszystko zalewamy doprawioną do smaku śmietaną ze świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową, papryką i innymi przyprawami, które lubimy. Przykrywamy dynię odkrojonym czubkiem, owijamy folią aluminiową. Pieczemy długo, od czasu do czasu mieszając, w bardzo mocno nagrzanym piekarniku aż miąższ będzie miękki, co najmniej 45 minut. Na 30 min. przed końcem pieczenia można zdjąć folię aluminiową, aby dynia się zarumieniła. Przed podaniem wszystko dokładnie mieszamy. Polecam posypać podsmażonymi na patelni pestkami dyni.

Przepis nadesłała Pani Ania Nalazek do konkursu "Przepis na fondue".

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ania Nalazek

Polecamy Ci również

Zobacz także