Dzidziuś

Dzidziuś
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka kisieli w proszku o dowolnym smaku i kolorze; Krem: 25 dkg masła, szklanka cukru, 5 łyżek kaszy manny, 2 łyżki kakao, 500 ml mleka; Polewa czekoladowa: 10 dkg czekolady, 50 gram masła, 3 łyżki śmietany kremówki;
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania gotowanie, pieczenie
Ilość kalorii 440

dzidziuśWykonanie:

Ciasto: Jajka ubij z cukrem na parze, tak by wyraźnie zwiększyły swoją objętość i zmieniły kolor na bardzo jasny. Porcjami dodawaj kisiel i cały czas ubijaj. Na końcu wmieszaj w powstałą masę proszek do pieczenia. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 25 do 30 minut w 180 stopniach.
Krem: ugotuj gęstą kaszę manną, na samym końcu dodaj do niej cukier. Kiedy kaszka przestygnie ubij miękkie masło na puch i porcjami dodawaj kaszę na przemian z odrobiną kakao. Ucieraj tak długo, aż powstanie jednolity krem.
Polewa: Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej i mieszając doprowadź do połączenia w jednolitą, aksamitną masę.

Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na dwa krążki, przełóż je kremem, całe ciasto polej polewą czekoladową. Odstaw na kilka godzin do przestudzenia.

Sugestia
Ciasto warto zrobić w dwóch turach, zwiększając jajka do 6 i cukier do pełnej szklanki. Wtedy użyty kisiel powinien być w dwóch różnych kolorach i smakach. Ciasto pieczemy w dwóch formach. Dzięki temu powstałe już ciasto ma bardziej urozmaicony kolor i smak.

Uwaga
Kisiel to nic innego jak mąka ziemniaczana i aromat owocowy, także możemy to zastąpić dodając na przykład 2 łyżki ponad szklankę mąki ziemniaczanej i około pół szklanki gęstego syropu owocowego.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: przepisy.net

Polecamy Ci również

Zobacz także