Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

dzyndzałki z hreczką i skrzeczkamiSkładniki (8 porcji):

Farsz:
SmakoMyk Winiary
200 g kaszy gryczanej
150 g boczku wędzonego
2 cebule (250 g)
2 jajka ugotowane na twardo
Pieprz


Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • Szczypta soli


Skrzeczki:

  • 300 g boczku świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, majeranek


Sposób przyrządzania:
Farsz: kaszę ugotować na sypko. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule oczyścić, posiekać, dodać do boczku, zeszklić. Jajka pokroić w kostkę. Połączyć składniki farszu, doprawić SmakoMykiem i pieprzem.

Ciasto: z mąki, jajka, oleju, soli i około 1 szklanki letniej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać krążki. Na środek każdego krążka nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować 5 minut w posolonym wrzątku. Podawać polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.

Skrzeczki: boczek pokroić w słupki, wysmażyć, doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Czas przygotowania: około 60 minut

Wartość energetyczna:

  • Całość 5342 kcal
  • 1 porcja około 668 kcal
Oceń artykuł
4,17 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Winiary

Polecamy Ci również

Zobacz także