Ekspres do kawy do domu: 7 porad jak wybrać ten najlepszy

ekspres do kawy do domu z kawami mlecznymi latte capuccino

Z poradnika dowiesz się jakie typy i rodzaje ekspresów, jak wybrać ten najlepszy, jakie rodzaje kawy wybrać do ekspresu domowego oraz jak grubo należy je mielić.Zastanowimy się także, jak wybrać ekspres do kawy idealny do każdego domu. Postaramy się również odpowiedzieć na kilka podstawowych pytań, które mogą dręczyć osobę planująca zakup tego typu sprzęt.

Jakie typy i rodzaje ekspresów znajdziemy na sklepowych półkach?

Ekspres przelewowy – taniej nie oznacza gorzej!

fot.: ekspres przelewowy z możliwością zaparzenia do 10 filiżanek jednocześnie Ekspresy przelewowe reprezentują klasę ekonomiczną, jeśli chodzi o tego typu urządzenia. Jest to bardzo klasyczny wariant, popularny zwłaszcza u osób, które lubią kawę, ale niekoniecznie chcą nadto nadwyrężać domowy budżet. Na ekspres przelewowy nie trzeba wydawać tysięcy złotych, a ich użytkowanie również nie generuje dużych kosztów.Nie oznacza to jednak, że są to urządzenia gorsze czy przestarzałe – nic podobnego! Tradycjonalista, który lubi klasyczną „parzochę” albo po prostu woli mieć większą kontrolę nad procesem przyrządzania kawy, będzie się dobrze czuł z tego typu „analogiem”. Ekspres przelewowy z młynkiem to rozwiązanie bliskie ideału. Dlaczego? To proste, aromat świeżo mielonych ziaren oferuje jedno z najlepszych doznań smakowych na świecie. Nie zastąpi nam tego nawet najlepszej jakości rozpuszczalna kawa sypana.

Ekspresy kolbowe – człowiek + maszyna

fot.: ekspres kolbowy, źródło: Ranking najlepszych ekspresów kolbowych do 500 zł, 1000 zł i droższych Ekspresy kolbowe, zgodnie ze swoją nazwą, posiadają kolbę z sitkiem. To na nią wsypujemy odmierzoną przez siebie ilość zmielonej kawy, którą następnie uciskamy, korzystając z tzw. tampera (zwykle będącego częścią zestawu z ekspresem). Po zaparzeniu kawy opróżniamy sitko, wytrząsając z niego fusy. Dlaczego opisujemy jak używać ekspresu kolbowego?Otóż dlatego, że chcieliśmy pokazać, dla kogo tak naprawdę przeznaczone jest tego typu urządzenie. Ekspresy kolbowe stanowią idealną propozycję dla kawoszy, którym nie zależy na pełnej obsłudze ze strony urządzenia. Przyrządzanie kawy za pomocą tego typu modelu to bardziej współpraca człowieka z maszyną. To od ludzkiego właściciela zależy, jak kawa będzie zmielona (ekspres tego nie zapewnia), ile jej znajdzie się na sitku i jak dobrze będzie uciśnięta. Każdy z wymienionych etapów przyrządzania jest tak samo ważny, bo to od niego zależy ostateczny efekt.

Ekspresy kapsułkowe – dla wiecznie spóźnionych

fot.: ekspres kapsułkowy, źródło: Ekspres na kapsułki: jak wybrać najlepszy ekspres na kapsułki do domu? Ekspresy kapsułkowe nie wymagają mielenia, wsypywania czy ubijania kawy– wystarczą niewielkie kapsułki. W tym tkwi cały ich sekret. Jest to rozwiązanie idealne na obecne czasy – niedrogie, zgrabne i szybkie. W sam raz dla osób żyjących w wiecznym niedoczasie, dla których każda sekunda poświęcona na czynność dla nich zbędną, jest boleśnie odczuwalna. W tym przypadku nie ma mowy o wsypywaniu, odmierzaniu, ubijaniu i wytrzepywaniu kawy. Cały proces sprowadza się do wybrania kapsułki i umieszczenia jej w odpowiedniej części ekspresu. Prawda, że proste? A jakie szybkie!

Ekspresy ciśnieniowe z młynkiem – automatyczny royal class!

fot.: automatyczny ekspres do kawy z młynkiem, źródło: Ranking ekspresów do kawy według blogerów, jaki najlepszy? Ekspres ciśnieniowy to technologiczny skok o klasę wyżej. Obecnie są to urządzenia na tyle zaawansowane, że jedynym, czego za nas nie wykonają (jeszcze!), jest wypicie kawy. Zakup nowego ekspresu ciśnieniowego z młynkiem to poważna inwestycja, która jednak zwraca się w czasie.Automatyczny ekspres ciśnieniowy wyposażony we w pełni zintegrowany młynek, a nawet komorę na kawę już zmieloną to rozwiązanie idealne dla kogoś, kto chce otrzymać produkt idealny w krótkim czasie. Najznamienitsze modele to te od De'Longhi, następnie Saeco czy Philips'a. Te trzy marki to absolutny pewnik, jeśli chodzi o tego rodzaju sprzęt. Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi mają doskonałe opinie, testerzy chwalą ich solidność, efekty ich pracy i trwałość. Podobnie sprawa wygląda w przypadku dwóch pozostałych marek. To ekstraklasa.

Jakie rodzaje kawy wybrać do ekspresu domowego?

Ekspresy automatyczne kochają kawę ziarnistą. Wbudowany młynek pozwala im doskonale radzić sobie z twardymi ziarnami, dając nam w zamian w pełni aromatyczny czarny napój. Kawosz, któremu zależy na jakości produktu, powinien zwracać uwagę na datę palenia. Nie jest to uwaga skierowana wyłącznie do właścicieli ekspresów ciśnieniowych, ale również automatycznych, a nawet kolbowych.

Arabika czy robusta, która lepsza?

Z tym pytaniem sprzedawcy kawy spotykają się najczęściej. Odpowiedź wcale nie jest taka prosta.

  • Arabikę uznaje się za najszlachetniejszą i najbardziej aromatyczną. Jest to najlepsza kawa dla miłośników espresso.
  • Tymczasem robusta charakteryzuje się większą goryczą i większą zawartością kofeiny (robusta 1,8-4%, arabica 0,9-1,4%).
  • Pianka z arabiki jest subtelniejsza i szybciej się ulatnia, tymczasem w przypadku robusty jest trwalsza i zdecydowanie ciemniejsza.
  • Robusta jest gęstsza i znacznie intensywniejsza w smaku.

Decyzja o wyborze konkretnego rodzaju kawy zależy zatem wyłącznie od gustów kawosza i jego rodziny, tudzież gości.

Jakie ciśnienie w ekspresie?

Minimalne ciśnienie, w jakim jesteśmy w stanie przygotować espresso, wynosi 9 barów. Im jest ono wyższe, tym mocniejszy smak i aromat uda nam się wyciągnąć. Na pełnię naszych doznań składa się połączenie białek i tłuszczy zawartych w ziarnach kawy. Wysokie ciśnienie pozwala nam na przygotowanie delikatnej, aromatycznej cremy. Ekspres przygotowuje kawę o ciśnieniu 9 barów w ok. 20 sekund. Ten czas pozwala na pozbycie się substancji o kwaśnym odczynie, co wpływa na subtelniejszy smak kawy.

Jak spieniać mleko?

Ekspresy kolbowe, na które natknąć się możemy w kawiarniach, dysponują dyszami do spieniania mleka. Wydobywająca się z nich para jednocześnie podgrzewa i napowietrza mleko, co daje nam lekką mleczną piankę. Ekspresy z dyszami spieniającymi wymagają od nas więcej pracy. Trzeba samemu podstawić kubek z mlekiem i pilnować, by spieniło się ono zgodnie z naszymi preferencjami. Jeżeli natomiast nasz ekspres nie zapewnia nam takiej funkcji, a koniecznie chcemy raczyć się kawą z puszystą mleczną pianką, musimy rozejrzeć się za dobrej klasy spieniaczem do mleka. Do wyboru mamy zarówno modele elektryczne, jak i ręczne – wszystko zależy od naszych potrzeb.

Jaka grubość mielenia kawy?

Grubość mielenia kawy wpływa na smak, aromat i jakość napoju. Jest to kwestia szczególnie istotna w przypadku ekspresów ciśnieniowych. Wybierając tego typu model, należy zwracać uwagę na grubość zmielonych ziaren. Te najdrobniejsze mogą zapychać dozownik, co negatywnie wpływa na parzenie kawy. Średnio zmielone ziarna są znacznie mniej szkodliwe dla urządzenia. Grubość mielenia kawy ma wpływ zarówno na smak, jak i żywotność ekspresu. Sekret bezawaryjności urządzenia kryje się między innymi w dobrym dopasowaniu ziaren do modelu.

Czy zwrócić uwagę na czyszczenie ekspresu?

Przede wszystkim odkamienianie. Każde urządzenie, które używa wody, narażone jest na osadzanie się kamienia. Zaniedbania w tym zakresie doprowadzą w końcu do zapchania dysz i awarii urządzenia. Co więcej, kawa z zapuszczonego ekspresu traci większość swoich walorów smakowych. Proces czyszczenia nie jest czynnością trudną, zatem nie warto odkładać jej na wieczne później. Najnowsze modele proces odkamieniania przeprowadzają same. Wystarczy działać zgodnie z instrukcją i uzbroić się w cierpliwość, a nasze wspaniałe urządzenie samo doprowadzi się do „sklepowego” stanu. Instrukcja: Jak czyścić i odkamieniać ekspres do kawy

Co zrobić, kiedy ekspres przepuszcza wodę?

Wstajemy rano, doczłapujemy do kuchni, ciesząc się na codzienną filiżankę pysznej kawy – idealny starter na początek nowego dnia. Tymczasem nasz humor znów psuje wielka plama wody pod urządzeniem. Co jest jej powodem?

  • Jedną z przyczyn może być zakamieniony zawór ciśnieniowy. Ten problem rozwiązać można odkamieniając ekspres.
  • Innym winowajcą może być nieszczelny układ i zużyte wężyki. Tutaj jedynym wyjściem będzie wymiana sparciałych elementów.
  • Wśród powodów wyciekania wody wymienia się również uszkodzenie gniazda w pojemniku na wodę.

Przegląd i ewentualna wymiana uszczelek znajdujących się przy gnieździe zbiornika powinny załatwić sprawę. Mogą one być obluzowanie albo nawet przerwanie, co daje wodzie wolną drogę do wyciekania.

Ekspres do kawy do domu: wideo poradnik jaki ekspres wybrać

https://youtu.be/0h2A3I_JEOY

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Polecamy Ci również

Zobacz także