Fale Dunaju

Fale Dunaju
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 3 duże jaja, 15 dkg cukru kryształu, 150 ml dobrego bezsmakowego oleju, 200 ml pełnotłustego mleka, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki ciemnego kakao, 35 dkg wiśni świeżych wydrylowanych lub mrożonych Krem: 25 dkg masła, 3 łyżki cukru, opakowanie cukru wanilinowego, opakowanie budyniu wanilinowego, 400 ml mleka, sok z połowy cytryny Polewa: 10 dkg czekolady mlecznej, 10 dkg czekolady gorzkiej, 50 gram masła, 50 ml śmietanki kremówki
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 20x30 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 480

Wykonanie:

Ciasto: Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubijaj na pianę dodając stopniowo cukier. Po dodaniu całego cukru pojedynczo dodawaj żółtka, miksując cały czas. Pamiętaj, aby kolejne żółtko dodawać dopiero po całkowitym wymieszaniu poprzedniego. Następnie dodawaj porcjami olej, kiedy masa dokładnie się wymiesza przesiewaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę ze 150 ml mleka. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj pozostałe mleko i 2 łyżki kakao – wymieszaj wszystko dokładnie. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wylej białą część ciasta, następnie ciemną i na wierzch powtykaj wiśnie. Piecz w 175 stopniach przez minimum 30 minut. Następnie ciasto wystudź.
Krem: Mleko wymieszaj z budyniem i cukrami, doprowadź na niewielkim ogniu z zgęstnienia. Kiedy będzie gotowy budyń wystudź go. Masło ubij mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawaj porcję budyniu i miksuj na krem. Sok z cytryny dodawaj w czasie miksowania kremu, jednak rób to porcjami. Gotowy krem wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki do wystudzenia.
Polewa: Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej do całkowitego połączenia. Wymieszaj na gładką masę i wylej równomiernie na ciasto.

fale dunaju

Podanie:

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, dlatego polecam przygotować je dzień przed podaniem.

UWAGA
Dla urozmaicenia smaku można użyć wiśni w czekoladzie deserowej, dzięki czemu powstanie nam swoista trufla czekoladowa, a ciasto nabierze zupełnie nowego smaku.

Oceń artykuł
4,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: hungrysquirrelcakes.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także