Fasolka po bretońsku
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg białej fasoli typu Jaś lub dwie puszki fasolki, wywar warzywny - litr, kiełbasa 30 dkg, boczek wędzony lub parzony 20 dkg, 2 średnie cebule, koncentrat pomidorowy 150 ml lub przecier pomidorowy, przyprawy: sól, pieprz, uniwersalna przyprawa warzywna, tymianek, |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | danie główne, danie obiadowe, danie szybkie, kolacja |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 230 |
Wykonanie:
Jeżeli potrawa będzie wykonana z fasoli suchej, musisz ją namoczyć. Najlepiej zrobić to w bulionie warzywnym. Aby fasolka szybciej zmiękła warto ją na wstępie zagotować i w ten sposób zostawić do rana, żeby namokła. Gdy fasolka jest już miękka przygotuj resztę składników. Posiekaj cebulę, pokrój w talarki lub kostkę kiełbasę i boczek. Na patelni lub w głębokim garnku podsmaż kiełbasę z boczkiem, nie używaj tłuszczu, gdyż jego wystarczająca ilość wytopi się z mięsa. Dodaj cebulę, niech wszystko się dobrze przesmaży. Dodaj fasolkę, razem z wodą w której się moczyła, lub z zalewą z puszki. Dodaj koncentrat lub przecier pomidorowy, zostaw na małym ogniu, pod przykryciem, niech się dusi. Na koniec dodaj przyprawy.
Podanie:
Fasolka po bretońsku to typowo polskie danie. Sposobów jej podania jest wiele. Można ją podawać z ziemniakami, makaronem, chlebem lub bez niczego. Jednak najlepiej smakuje z ryżem lub z grzankami. Dla urozmaicenia tego dania możemy dodać również inne warzywa, marchewkę, seler czy pieczarki, a także doprawić ją na słodko lub bardziej pikantnie. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Wikipedia
Zobacz także