Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma fasolki szparagowej, 100 gram masła, 75 gram tartej bułki
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie, warzywa
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 115

fasolka szparagowaWykonanie:

Fasolkę szparagową, najlepiej mieszankę zielonej i żółtej, dokładnie umyj i odetnij końcówki. Wrzuć na gotującą się wodę z dodatkiem soli
i cukru i gotuj do miękkości, potrwa to około 10 minut. Na patelni albo
w rondelku rozpuść masło i dodaj do niego tartą bułkę. Odsączoną fasolkę szparagową polej masłem z tartą bułką
i podawaj.

Podanie:

Fasolka szparagowa sama w sobie ma niewiele kalorii, dlatego dla urozmaicenia jej smaku możemy pozwolić sobie na zjedzenie jej
z dodatkiem kalorycznego masła i bułki. Jednak to właśnie ta okrasa nadaje tego specyficznego smaku temu daniu. Fasolkę możemy zjeść jako osobne danie, w tej postaci doskonale sprawdzi się jako kolacja. Natomiast z dodatkiem jajka sadzonego czy duszonego drobiu będzie dietetycznym obiadem, który oprócz niewielu kalorii dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych substancji,
a przy tym będzie doskonale smakował.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: delish.com

Polecamy Ci również

Zobacz także