Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

0
fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:
Fasolkę obrać, pokroić i ugotować do miękkości. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażyć, aby czosnek puscił aromat, a następnie dodać pomidory, słodką paprykę oraz oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać ugotowaną fasolkę i ponownie wymieszać. Podawać przybraną świeżymi listkami oregano.

fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Piekarska

Polecamy Ci również

Zobacz także