Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
Fasolkę obrać, pokroić i ugotować do miękkości. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażyć, aby czosnek puscił aromat, a następnie dodać pomidory, słodką paprykę oraz oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać ugotowaną fasolkę i ponownie wymieszać. Podawać przybraną świeżymi listkami oregano.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

Autor: Monika Piekarska
Zobacz także