Faszerowana papryka z wątróbkami

Faszerowana papryka z wątróbkami

faszerowana papryka z wątróbkamiSkładniki:
kasza
strąki kolorowej papryki,
pikantny żółty ser,
2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy (może być pęczak)
około 30 sztuk wątróbek z drobiu,
3 duże białe cebule,
sól, pieprz, przyprawy,
oliwa lub olej

Przygotowanie:
Papryki kroimy wzdłuż, środki oprószamy delikatnie solą i pieprzem, odstawiamy przykryte ściereczką w chłodne miejsce. Część papryk kroimy w niewielką kostkę. Na rozgrzanym  oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną paprykę, podsmażamy wszystko, często mieszając ok. 2 minut. Warzywa odsuwamy na bok patelni, gdy trzeba, uzupełniamy tłuszcz i smażymy wątróbki pokrojone w cienkie paseczki, cały czas mieszając. Gdy się zrumienią, łączymy z warzywami, smażymy razem ok. 1 minutę. Zestawiamy z ognia, łączymy z kaszą, doprawiamy do smaku – farsz powinien być pikantny. Lekko schłodzony farsz dzielimy na części, nakładamy do wnętrza papryk, posypujemy na wierzchu startym serem i układamy na wysmarowanej tłuszczem grillowej tacce. Pieczemy ok. 25-35 minut na grillu.

Autorka przepisu: Henryka Stachowicz, Chmielnik
Przepis nagrodzono w konkursie Letnie grillowanie.

Oceń artykuł
4,60 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Marta Balcerowska

Polecamy Ci również

Zobacz także