Faworki

Faworki
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma mąki pszennej, kubek kwaśnej gęstej śmietany, łyżka spirytusu lub dwie słabszego alkoholu, 5 żółtek, szczypta soli, tłuszcz do głębokiego smażenia: olej lub smalec
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 100 faworków
Kategoria deser, przekąska
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 579

Wykonanie:

Przesiej mąkę, dodaj do niej sól, żółtka, alkohol i śmietanę. Wyrób wszystko na gładką, elastyczną masę. Może to potrwać dość długo. Gotowe ciasto zawiń w folię i odłóż do schłodzenia. Po minimum godzinie rozwałkuj na cieniutkie placki. Krój je w prostokąty o dowolnych wymiarach, optymalne będą takie 3 cm x 9 cm. Na środku każdego z nich zrób nacięcie, i jeden z końców  przewlecz przez otworek. Faworki smaż w głębokim tłuszczu z obu stron po około 2 minuty. Pamiętaj, aby tłuszcz nie był zbyt gorący.

faworki

Podanie:

Faworki są wręcz tradycyjną przekąską karnawałową. Te są bardzo cienki i kruche, posypane cukrem pudrem znikną w przeciągu kilku minut.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Blazej Pieczynski, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także