Filety z kurczaka w panierce z chilli i mizerią
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- chilli, sól, pieprz, papryka ostra, vegeta,
- panierka do drobiu,
- bułka tarta,
- 2 jajka,
- olej bądź oliwa do smażenia filetów,
- 3 średnie ogórki zielone,
- śmietana,
- 1kg ziemniaków.
Sposób przyrządzania:
Obrać ziemniaki, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Przygotowanie mizerii: umyć, obrać ogórki zielone. Następnie zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Posolić, popieprzyć i wymieszać ze śmietaną. Odstawić do lodówki.
Przygotowanie mięsa: umyć pokroić w kostkę lub podzielić na porcje w formie mniejszych filetów. Bułkę tartą wymieszać z przyprawami i panierką do drobiu (panierka do drobiu nie jest konieczna bułka tarta z przyprawami również wystarczy).
Obtoczyć mięso w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Smażyć z dodatkiem oleju lub oliwy na złoty kolor z obu stron .
Ziemniaki i filety podawać ze schłodzoną mizeria.

Autor: Marta Wrzask
Zdjęcia: jamieoliver.com
Zobacz także