Filety z kurczaka w panierce z chilli i mizerią

Filety z kurczaka w panierce z chilli i mizerią

Składniki:

  • pierś z kurczaka2 filety z kurczaka,
  • chilli, sól, pieprz, papryka ostra, vegeta,
  • panierka do drobiu,
  • bułka tarta,
  • 2 jajka,
  • olej bądź oliwa do smażenia filetów,
  • 3 średnie ogórki zielone,
  • śmietana,
  • 1kg ziemniaków.

Sposób przyrządzania:

Obrać ziemniaki, umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Przygotowanie mizerii: umyć, obrać ogórki zielone. Następnie zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Posolić, popieprzyć i wymieszać ze śmietaną. Odstawić do lodówki.
Przygotowanie mięsa: umyć pokroić w kostkę lub podzielić na porcje w formie mniejszych filetów. Bułkę tartą wymieszać z przyprawami i panierką do drobiu (panierka do drobiu nie jest konieczna bułka tarta z przyprawami również wystarczy).
Obtoczyć mięso w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Smażyć z dodatkiem oleju lub oliwy na złoty kolor z obu stron .
Ziemniaki i filety podawać ze schłodzoną mizeria.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Marta Wrzask

Zdjęcia: jamieoliver.com

Polecamy Ci również

Zobacz także