Flaczki cielęce z krewetkami

Składniki:
2,5 kg flaków cielęcych,
- 500 g kości wołowych,
- 500 g krewetek 16/20,
- 200 g selera,
- 150 g pietruszki,
- 50 porów,
- 200 g cebuli,
- 200 g marchwi,
- 5g czosnku,
- majeranek Kamis,
- pieprz kolorowy Kamis,
- papryka mielona Kamis,
- sól prowansalska Kamis,
- imbir Kamis,
- liść laurowy Kamis,
- ziele angielskie Kamis,
- 100 g masła klarowanego
Sposób przyrządzania:
Zaczynamy od umycia flaków, które następnie zalewamy gorącą wodą i odcedzamy. Kolejny etap to zalanie ich zimną wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i kroimy na cienkie paski. Wcześniej umyte kości wołowe zalewamy zimną wodą, do nich dodajemy połowę warzyw i gotujemy do powstania mocnego wywaru. Resztę warzyw tniemy w drobne paski i gotujemy w przecedzonym wywarze wołowym. Przygotowane flaki smażymy z krewetkami z dodatkiem przypraw i dodajemy do wywaru. Całość doprawiamy i gotujemy ok. 5 minut.

zupa, flaki, flaki przepis, flaki cielęce, flaki cielęce przepis, przepis na flaki cielęce, flaczki cielęce przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne
Zobacz także