Flaczki cielęce z krewetkami

Flaczki cielęce z krewetkami

Składniki:

  • flaczki cielęce z krewetkami2,5 kg flaków cielęcych,
  • 500 g kości wołowych,
  • 500 g krewetek 16/20,
  • 200 g selera,
  • 150 g  pietruszki,
  • 50  porów,
  • 200 g cebuli,
  • 200 g marchwi,
  • 5g czosnku,
  • majeranek Kamis,
  • pieprz kolorowy Kamis,
  • papryka mielona Kamis,
  • sól prowansalska Kamis,
  • imbir Kamis,
  • liść laurowy Kamis,
  • ziele angielskie Kamis,
  • 100 g masła klarowanego

Sposób przyrządzania:

Zaczynamy od umycia flaków, które następnie zalewamy gorącą wodą i odcedzamy. Kolejny etap to zalanie ich zimną wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i  kroimy na cienkie paski. Wcześniej umyte kości wołowe zalewamy zimną wodą, do nich dodajemy połowę warzyw i gotujemy do powstania mocnego wywaru. Resztę warzyw tniemy w drobne paski i gotujemy w przecedzonym wywarze wołowym. Przygotowane flaki smażymy z krewetkami z dodatkiem przypraw i dodajemy do wywaru. Całość doprawiamy i gotujemy ok. 5 minut.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne

Polecamy Ci również

Zobacz także