Flaki
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 1 kg surowych flaczków wołowych, 0,5 kg wołowiny, włoszczyzna: 3 marchewki, korzeń pietruszki i selera, por, cebula, 4 ziela angielskie, 6 ziaren pieprzu, listek laurowy, łyżeczka ostrej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz, łyżeczka suszonego majeranku |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 8 porcji |
Kategoria | przystawka, danie główne, zupa, kolacja |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Surowe flaczki przepłucz przynajmniej dwukrotnie pod bieżącą wodą i w trzeciej porcji wody zgotuj flaczki, gotuj przez kwadrans od zagotowania. Wszystko powtórz kolejny raz. W międzyczasie ugotuj bulion wołowy na mięsie i włoszczyźnie. Ugotowane dwukrotnie flaczki ponownie wypłucz i zalej bulionem wołowym. Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami i gotuj jeszcze wszystko razem przez jak najdłuższy czas.
Podanie:
Flaczki zazwyczaj podaje się ze świeżym pieczywem, ewentualnie można to zrobić z rozmaitymi grzankami.
Uwaga
Aby bulion wołowy był bardziej esencjonalny cebulę należy najpierw opalić nad gazem, albo podpiec w piekarniku.

flaki, flaki przepis, flaki wołowe, flaki wołowe przepis, flaki wołowe kalorie, flaki wołowe na rosole, flaczki, flaczki wołowe
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Alina Zienowicz, Wikipedia
Zobacz także