Flaki

Flaki
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 kg surowych flaczków wołowych, 0,5 kg wołowiny, włoszczyzna: 3 marchewki, korzeń pietruszki i selera, por, cebula, 4 ziela angielskie, 6 ziaren pieprzu, listek laurowy, łyżeczka ostrej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz, łyżeczka suszonego majeranku
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria przystawka, danie główne, zupa, kolacja
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 320

Wykonanie:

Surowe flaczki przepłucz przynajmniej dwukrotnie pod bieżącą wodą i w trzeciej porcji wody zgotuj flaczki, gotuj przez kwadrans od zagotowania. Wszystko powtórz kolejny raz. W międzyczasie ugotuj bulion wołowy na mięsie i włoszczyźnie. Ugotowane dwukrotnie flaczki ponownie wypłucz i zalej bulionem wołowym. Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami i gotuj jeszcze wszystko razem przez jak najdłuższy czas.

flaki

Podanie:

Flaczki zazwyczaj podaje się ze świeżym pieczywem, ewentualnie można to zrobić z rozmaitymi grzankami.

Uwaga
Aby bulion wołowy był bardziej esencjonalny cebulę należy najpierw opalić nad gazem, albo podpiec w piekarniku.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Alina Zienowicz, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także