Fondue czekoladowe

Składniki:
200 ml śmietany
- 400 g czekolady (pół na pół mlecznej i deserowej)
- łyżeczka skórki pomarańczowej
- ekstrakt z wanilii lub aromat waniliowy
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- ulubione owoce, obrane i pokrojone na niewielkie kawałki, skropione sokiem z cytryny
Sposób przygotowania:
W podgrzanej w garnku śmietanie stopić pokruszoną czekoladę. Dodać skórkę pomarańczową, aromat waniliowy i likier. W uzyskanym sosie zanurzać owoce. Podawać z lodami waniliowymi, owocowymi.
Przepis nadesłał Pan Janusz Lejman do konkursu "Przepis na fondue".

fondue, przepis na fondue, fondue czekoladowe, fondue owocowe, fondue z czekolady, fondue z owocami, fondue deserowe, fondue na deser
Autor: Janusz Lejman
Zobacz także