Fondue czekoladowe - wariacje na temat

Fondue czekoladowe - wariacje na temat

Fondue z ciasteczkami kokosowymi

w wersji słodkiej i pikantnej

Składniki na ciastka:

  • fondue z ciasteczkami20 dag wiórków kokosowych
  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
    5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na fondue:

  • mleczna czekolada (2 duże tabliczki)
  • 200 g śmietany kremówki
  • kilka kropel syropu Monin Cookie

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko. Mąkę pszenną przesiać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wsypać wiórki kokosowe i całość wymieszać drewnianą łyżką. Formować małe kuleczki i układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Piec 15 minut w temperaturze 190 st. C.

Ciasteczka kokosowe maczać w masie czekoladowej i posypać rozdrobnioną papryczką chili lub cytrynową skórką przygotowaną z cukrem.

Przepis nadesłała Pani Elżbieta Jaśkowska do konkursu "Przepis na fondue".


Bananowe krążki w gorącej masie czekoladowej z rozgrzewającą whiskey

 

fondue z bananamiSkładniki:

  • banany (3-4 sztuki)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 50 ml whiskey

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania masy w garnku na kuchence: podgrzewamy śmietankę, nie dopuszczając do jej zagotowania czy wrzenia. Tabliczki czekolady kruszymy i wrzucamy, cały czas mieszając. Gdy się roztopi i stworzy jednolitą masę, dolewamy whiskey. Przelewamy masę do naczynia fondue i maczamy w niej pokrojone banany.

banany w czekoladziefondue czekoladowe

Przepis nadesłała Pani Aleksandra Filipowska do konkursu "Przepis na fondue".

 

Fondue czekoladowe z dodatkiem chili

Sekretem tego fondue jest nie tylko lekko wytrawny i pikantny smak, ale także dodatek masła, które sprawia, ze nawet gdy zostanie już nam mniej niż 1/3 początkowej porcji masy czekoladowej nic nam się nie przypali i nie sprawi, że fondue nabierze wyczuwalnej goryczki w smaku.

Składniki:

  • fondue z czekoladą40 dag czekolady deserowej
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • płaska łyżeczka chilli w płatkach
  • 1/4 kostki masła
  • owoce np: truskawki, ananas i kiwi, świetnie też sprawdza się grepfrut

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w śmietance w ceramicznym fondue, które zamiast na podgrzewaczach możemy na początku trzymać w gorącej kąpieli wodnej. Po nabraniu temperatury dodajemy resztę składników. Owoce obieramy i układamy w ładne kompozycje, a następnie oddajemy się czekoladowej rozkoszy.

fondue z owocamisłodkie fondue

Przepis nadesłała Pani Magdalena Irzyk do konkursu "Przepis na fondue".


Pomańcze w czekoladowym fondue

 

pomarańcze w czekoladzieSkładniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 1-2 pomarańcze
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki brandy

 Sposób przygotowania:

1. Wlać śmietankę do pojemnika nadającego się do gotowania na parze.
2. Dodać kawałki czekolady.
3. Gotować na parze mieszając,aż do rozpuszczenia czekolady i dokładnego połaczenia się składników.
4. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Z reszty pomarańczy wyciąć fileciki.
5. Gdy fondue jest już gotowe, dodać brandy. Wyłączyć palnik i przelać czekoladową masę do naczynia do fondue.
6. Zapalić świeczkę w naczyniu fondue.
7. Podać pomarańcze.
8. Zanurzać kawałki pomarańczy w czekoladowy fondue.

Smacznego!

Przepis nadesłała Pani Iwona Drwal do konkursu "Przepis na fondue".


Rumowe fondue
 
deser z czekoladySkładniki:

  • 200 g czekolady bez dodatków
  • 1,5 łyżki rumu
  • 50 g masła
  • 2 łyżki greckiego jogurtu
  • 125 g śmietany kremówki
  • owoce, herbatniki albo ciasto pokrojone na kawałeczki, marshmallows (pianki) i inne dowolne dodatki

Sposób przygotowania:

Rozpuścić czekoladę z rumem i masłem na małym ogniu. Zdjąć z ognia i wymieszać z jogurtem i śmietaną. Podawać z owocami i marshmallows lub lodami w kulkach.

Przepis nadesłała nasza Czytelniczka do konkursu "Przepis na fondue".

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Korzeniecka

Zdjęcia: Elżbieta Jaśkowska, Aleksandra Filipowska, Magdalena Irzyk, Iwona Drwal

Polecamy Ci również

Zobacz także