Fondue serowe - wariacje na temat

Fondue serowe - wariacje na temat

Fondue z dodatkiem wiśniówki

 

Składniki:

  • garnek do fondue200 g ementalera
  • 200 g goudy
  • 200 g gruyere
  • 300 ml białego półwytrawnego wina
  • 50 ml wiśniówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • gałka muszkatołowa
  • imbir mielony
  • pół ząbka czosnku
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie do fondue natrzeć czosnkiem, wlać wino, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Dodać ser. Cały czas mieszać. Gdy ser się roztopi dodać szczyptę gałki i imbiru. Mąkę rozmieszać z wiśniówką, a następnie z niewielką ilością rozpuszczonego sera i całość ciągle mieszając wlać do sera. Zagotować. Garnek ustawić na podgrzewanej podstawce. Podawać ze świeżą, chrupiącą bagietką.

Przepis nadesłała Pani Joanna Krzewińska do konkursu "Przepis na fondue".


Mieszanka serowa

 

Składniki:

  • fondue z sera200 g pokrojonego w kostkę grojera (gruyère)
  • 200 g pokrojonego w kostkę sera cheddar
  • 200 g pokrojonego w kostkę sera ementaler
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz zmielony
  • gałka muszkatołowa
  • kawałki chleba

Sposób przygotowania:

Garnek, w którym robimy fondue nacieramy czosnkiem. Do garnka wlewamy wino, dajemy starte sery, ząbek czosnku, podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż się sery roztopią i połączą. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb kroimy w kostkę i podajemy razem z fondue.

Przekładamy mieszankę do specjalnego tygielka do fondue. Podgrzewamy na małym ogniu. Jeśli chcemy, możemy dodać także 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz kieliszek wiśniówki, a także ulubioną kiełbasę czy warzywa.

Przepis nadesłała Pani Ania Nalazek do konkursu "Przepis na fondue".


Kremowe fondue serowe

 

Składniki:

  • serowe fondue400 ml śmietany 30%
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g sera gorgonzola
  • 200 g sera brie
  • 200 g sera żółtego dojrzewającego
  • 100 g sera maasdamer
  • 100 g ulubionego sera żółtego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • papryka słodka mielona

Sposób przygotowania:

Śmietankę doprowadzić do wrzenia i dodać wino.Następnie dodać pokrojone sery i mieszać aż do rozpuszczenia. Za pomocą blendera zmiksować całość na jednolitą konsystencję. Masę zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku.

Fondue najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym bądź grzankami serowymi,ale śmiało można podać do niego wszelkie warzywa (również pieczone ziemniaczki).

sos serowyprzepis na fondue

Przepis nadesłała Pani Alicja Drzewiecka do konkursu "Przepis na fondue".


Fondue z dynią

 

Składniki:

  • 1 ugotowana w całości dynia
  • fondue dyniowe2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g startego sera szwajcarskiego
  • 60 g sera mozzarella
  • 4 kromki świeżej bagietki
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • tosty z chleba

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do maksimum. Ostrym nożem odciąć sam czubek dyni i z pomocą noża oraz łyżki wyjąć miąższ ze środka do przygotowanej miseczki. Usunąć jak najwięcej pestek. Na patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić posiekany czosnek. Gdy się zarumieni, wlać wszystko na dno dyni. Kawałki bagietki pokroić w kosteczkę i wrzucić na czosnek. Na tę warstwę wrzucić oba rodzaje sera. Teraz dodać wyjęty wcześniej miąższ dyni. Do małej miseczki nalać śmietanę i złączyć ją ze wszystkimi przyprawami. Wymieszać i dodać jako ostatnią warstwę w dyni. Na koniec przykryć warzywo odkrojonym czubkiem i wstawić do piekarnika na co najmniej 45 minut. Po tym czasie wyjąć, otworzyć dyniową pokrywę i wymieszać zawartość. Maczać w mieszance przygotowane tosty.

Przepis nadesłała Pani Natalia Gorzkula do konkursu "Przepis na fondue".

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Korzeniecka

Zdjęcia: Joanna Krzewińska, Anna Nalazek, Alicja Drzewiecka

Polecamy Ci również

Zobacz także