Fondue serowe z białym winem
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 1 szklanka białego wytrawnego wina, 500 g startego ementalera (lub innego łagodnego, twardego sera), 500 g startego grojera (lub innego sera typu gruyère), 2 łyżki mąki pszennej, 0.25 łyżeczki soli, 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 bagietka pokrojona w 2-centymetrowe kostki |
Kuchnia | francuska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 5 porcji |
Kategoria | danie główne, przekąska |
Metoda gotowania | gotowanie |
Sposób przygotowania:
Podgrzać wino w garnku do fondue. Stopniowo dodawać starte sery, po około 100 g na raz, stale mieszając. Dodać mąkę. Gdy wszystko się już roztopi, doprawić solą i gałką muszkatołową. Podawać z pokrojonym pieczywem.
Przepis nadesłał Pan Łukasz Kupiec do konkursu "Przepis na fondue".

fondue, przepis na fondue, fondue serowe, fondue z sera, fondue z białym winem
Autor: Łukasz Kupiec
Zobacz także