Fondue serowe z białym winem

Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 szklanka białego wytrawnego wina, 500 g startego ementalera (lub innego łagodnego, twardego sera), 500 g startego grojera (lub innego sera typu gruyère), 2 łyżki mąki pszennej, 0.25 łyżeczki soli, 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 bagietka pokrojona w 2-centymetrowe kostki
Kuchnia francuska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 5 porcji
Kategoria danie główne, przekąska
Metoda gotowania gotowanie

serowe fondue z białym winemSposób przygotowania:

Podgrzać wino w garnku do fondue. Stopniowo dodawać starte sery, po około 100 g na raz, stale mieszając. Dodać mąkę. Gdy wszystko się już roztopi, doprawić solą i gałką muszkatołową. Podawać z pokrojonym pieczywem.

Przepis nadesłał Pan Łukasz Kupiec do konkursu "Przepis na fondue".

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Łukasz Kupiec

Polecamy Ci również

Zobacz także