Fondue serowe z piwem

Składniki:
- 700 g sera cheddar
- 120 g sera ementaler
- 2 łyżki mąki
- ok. 400 ml piwa Budweisser
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- bagietka
Dodatki:
pomidory, marchewka, brokuły, kalarepka, seler naciowy
Sposób przygotowania:
Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do torebki, dodajemy mąkę, zawiązujemy torebkę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki, energicznie potrząsając. W garnku podgrzewamy piwo wraz z rozgniecionym czosnkiem. Gdy dojdzie do wrzenia, stopniowo dodajemy sery cały czas mieszając. Dodajemy musztardę, sól, pieprz i przelewamy do garnka do fondue. Bagietkę kroimy na kawałeczki, które dadzą się nadziewać na szpadki do fondue. Podajemy z słupkami kalarepy, zblanszowanym brokułem, ćwiartkami pomidorów, kawałkami selera naciowego.
Przepis nadesłał Pan Marcin Bronkowski do konkursu "Przepis na fondue".

fondue, przepis na fondue, fondue serowe, fondue z sera, fondue z piwem
Autor: Marcin Bronkowski
Zobacz także