Fondue serowe z piwem

Fondue serowe z piwem

Składniki:

  • 700 g sera cheddar
  • 120 g sera ementaler
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 400 ml piwa Budweisser
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • bagietka

Dodatki:

pomidory, marchewka, brokuły, kalarepka, seler naciowy

Sposób przygotowania:

Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do torebki, dodajemy mąkę, zawiązujemy torebkę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki, energicznie potrząsając. W garnku podgrzewamy piwo wraz z rozgniecionym czosnkiem. Gdy dojdzie do wrzenia, stopniowo dodajemy sery cały czas mieszając. Dodajemy musztardę, sól, pieprz i przelewamy do garnka do fondue. Bagietkę kroimy na kawałeczki, które dadzą się nadziewać na szpadki do fondue. Podajemy z słupkami kalarepy, zblanszowanym brokułem, ćwiartkami pomidorów, kawałkami selera naciowego.

Przepis nadesłał Pan Marcin Bronkowski do konkursu "Przepis na fondue".

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Marcin Bronkowski

Polecamy Ci również

Zobacz także