Fondue z ementalera i sera gruyere

Fondue z ementalera i sera gruyere

Przedstawiamy przepis na serowe fondue autorstwa naszej Czytelniczki.

Najważniejsza rzecz – mym zdaniem
To jeść w miłej atmosferze,
Więc fondue własnej roboty,
Wszystkim Wam polecam szczerze!

Danie proste, lecz ze smakiem,
Danie, które się nie nudzi.
A co chyba najważniejsze - 
W prosty sposób łączy ludzi!

fondue seroweBo gdy jemy z jednej miski,
Humor dobry dopisuje,
A fondue dobrze zrobione
Zawsze każdemu smakuje.

Więc do dzieła, zaczynamy!
Najważniejszy składnik – SERY
Gruyere oraz Ementaler
Porcja na osoby cztery.

Dwieście gram Ementalera
A Gruyera gram czterysta.
Dobra jakość oraz świeżość
To jest sprawa oczywista.

Najpierw garnek nacieramy
Ząbkiem czosnku utartego,
Wsypujemy starte sery,
No i do tego wszystkiego...

Szklankę wina dolewamy,
Najlepiej półwytrawnego.
Wino białe sery zmieni
W coś całkiem nadzwyczajnego!

Po dolaniu szklanki wina,
Mieszam moją masę stale.
Zwykle nie ma żadnych grudek,
Chyba, że ją ciut przypalę ;)

Do podgrzanej, gładkiej masy,
Dwie łyżeczki dodajemy
Mąki ziemniaczanej z kirszem,
Bo zagęścić wszystko chcemy.

I na końcu podgrzewania
Jeszcze najważniejsze sprawy!
Trzeba nadać naszym serom
Smak cudowny przez przyprawy.

Aby nadać masie serów
Smak potrawy wyjątkowej
Jest konieczne aby dodać
ciut gałki muszkatołowej.

Oczywiście świeżo startej,
Tak jak pieprz ma być zmielony
Wprost do masy naszej w garnku
I to BIAŁY, nie zielony:)

Pieprz i gałka to przyprawy
Zupełnie obowiązkowe!
Lecz warto fondue wzbogacać
O inne przyprawy nowe.

I tymianek i rozmaryn,
Świetnie z serami współgrają.
Smaki mają wyraziste
I potrawę dopełniają.

A na końcu muszę wspomnieć
O dodatkach najróżniejszych.
Wszystkich ich nie da się spisać,
Wspomnę więc o najpyszniejszych;)

Obowiązek to BAGIETKA,
W drobną kostkę pokrojona.
Najlepsza jest oczywiście
Własnoręcznie upieczona!

Mój dodatek ulubiony -
Pokrojone pomidory.
I to nie dwa albo jeden
ale talerz całkiem spory!

Mąż mój z tym się niezbyt zgadza,
Woli on inne dodatki.
Jemu bardziej tu pasuje
Talerz z rukoli sałatki.

Do fondue pasują również
Różne warzywa, pieczarki…
Pokrojone w słupki, kostkę…
Albo zwyczajnie w talarki.

Mięso też możemy podać
W kawałeczki pokrojone.
Oczywiście wcześniej smacznie
Przyprawione, podsmażone…

Można też owoce morza
Do fondue podać na stole…
Ale mówiąc całkiem szczerze –
To ja MINIMALIZM wolę!

I najbardziej mi smakują
Kawałki zwykłej bagietki
Zanurzone w serze pysznym…
Można jeść ich całe SETKI!!!!

Przepis nadesłała Pani Aleksandra Budzowska do konkursu "Przepis na fondue".

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Aleksandra Budzowska

Polecamy Ci również

Zobacz także