Forszmak

Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 30 dkg polędwicy wieprzowej, 20 dkg wędzonego chudego boczku, 20 dkg szynki wieprzowej podwędzanej, 4 ogórki kiszone, 30 dkg ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 0,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, natka pietruszki, sól i pieprz, 2 łyżki mąki, 100 ml śmietany, tłuszcz do smażenia, ser wędzony do posypania
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria obiad, danie jednogarnkowe
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 220

forszmakWykonanie:

Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć na rozgrzany tłuszcz i przesmaż, następnie dodaj pokrojoną
w paseczki szynkę i boczek, przesmaż do zrumienia
i dodaj pokrojoną w małe kawałki i obtoczoną
w mące polędwicę. Smaż przez około 7 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, dopraw solą
i pieprzem. Kiedy ogórki się uduszą, dolej do garnka koncentrat pomidorowy rozrobiony w bulionie, wymieszaj i wrzuć pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. Gotuj na niewielkim ogniu do miękkości ziemniaków i częściowego zredukowania płynu. Na koniec dodaj do dania zahartowaną śmietanę
i posyp natką pietruszki.

Podanie:

Forszmak jako danie jednogarnkowe pasuje doskonale na szybkie obiady czy kolację. Najlepiej smakuje posypane startym wędzonym serem.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: grumko.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także