Forszmak
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 30 dkg polędwicy wieprzowej, 20 dkg wędzonego chudego boczku, 20 dkg szynki wieprzowej podwędzanej, 4 ogórki kiszone, 30 dkg ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 0,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, natka pietruszki, sól i pieprz, 2 łyżki mąki, 100 ml śmietany, tłuszcz do smażenia, ser wędzony do posypania |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | obiad, danie jednogarnkowe |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 220 |
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć na rozgrzany tłuszcz i przesmaż, następnie dodaj pokrojoną
w paseczki szynkę i boczek, przesmaż do zrumienia
i dodaj pokrojoną w małe kawałki i obtoczoną
w mące polędwicę. Smaż przez około 7 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, dopraw solą
i pieprzem. Kiedy ogórki się uduszą, dolej do garnka koncentrat pomidorowy rozrobiony w bulionie, wymieszaj i wrzuć pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. Gotuj na niewielkim ogniu do miękkości ziemniaków i częściowego zredukowania płynu. Na koniec dodaj do dania zahartowaną śmietanę
i posyp natką pietruszki.
Podanie:
Forszmak jako danie jednogarnkowe pasuje doskonale na szybkie obiady czy kolację. Najlepiej smakuje posypane startym wędzonym serem.

dania z mięsa, pomysł na obiad dla gości, pomysł na obiad domowy, pomysł na obiad inaczej, forszmak, forszmak staropolski, forszmak lubelski
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: grumko.blox.pl
Zobacz także