Francuski tort owocowy

0
francuski tort owocowy

Składniki:

  • 50 dag ciasta francuskiego,
  • białko,
  • 4 łyżki cukru,
  • 40 dag owoców sezonowych,
  • 1 opakowanie galaretki,
  • 1 opakowanie żelatyny,
  • 250 ml soku z porzeczki,
  • płatki migdałowe,
  • 500 ml kremówki 36%,
  • cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na cienkie płaty. Z każdego z nich wykroić koło za pomocą tortownicy o średnicy 26 cm. Płaty przenieść na pokrytą pergaminem blachę. Każdy z nich posmarować białkiem i posypać łyżką cukru oraz łyżką płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach do zrumienienia (około 15 minut).
Owoce oczyścić, 30 dag pokroić na kawałki. Galaretkę rozpuścić w soku porzeczkowym, dodać łyżkę cukru, wymieszać. 4 łyżki galaretki odłożyć, resztę wymieszać z pokrojonymi owocami. Odstawić do lekkiego stężenia.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żelatynę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu i wymieszać z bitą śmietaną. Na dwóch upieczonych spodach rozsmarować masę owocową i 2/3 bitej śmietany. Położyć je jeden na drugim i przykryć trzecim płatem. Na wierzchu rozsmarować resztę bitej śmietany, i całość tortu udekorować pozostałymi owocami i galaretką.

francuski tort owocowy

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewelina Modelewska

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Ewelina Modelewska

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także