Francuski tort owocowy

Składniki:
- 50 dag ciasta francuskiego,
- białko,
- 4 łyżki cukru,
- 40 dag owoców sezonowych,
- 1 opakowanie galaretki,
- 1 opakowanie żelatyny,
- 250 ml soku z porzeczki,
- płatki migdałowe,
- 500 ml kremówki 36%,
- cukier waniliowy.
Sposób przygotowania:
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na cienkie płaty. Z każdego z nich wykroić koło za pomocą tortownicy o średnicy 26 cm. Płaty przenieść na pokrytą pergaminem blachę. Każdy z nich posmarować białkiem i posypać łyżką cukru oraz łyżką płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach do zrumienienia (około 15 minut).
Owoce oczyścić, 30 dag pokroić na kawałki. Galaretkę rozpuścić w soku porzeczkowym, dodać łyżkę cukru, wymieszać. 4 łyżki galaretki odłożyć, resztę wymieszać z pokrojonymi owocami. Odstawić do lekkiego stężenia.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żelatynę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu i wymieszać z bitą śmietaną. Na dwóch upieczonych spodach rozsmarować masę owocową i 2/3 bitej śmietany. Położyć je jeden na drugim i przykryć trzecim płatem. Na wierzchu rozsmarować resztę bitej śmietany, i całość tortu udekorować pozostałymi owocami i galaretką.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Ewelina Modelewska

ciasto francuskie, tort, tort owocowy, tort z owocami, ciasto francuskie z owocami, przepis na tort owocowy
Autor: Ewelina Modelewska
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także