Francuskie rożki z jabłkiem

francuskie rożki z jabłkiemSkładniki:

  • 80 dag (4 szklanki) mąki
  • 25 dag masła roślinnego
  • 2 żółtka
  • 3 dag (1 czubata łyżka) cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 5 dag drożdży
  • 5-6 jabłek antonówek (ewentualnie gotowy mus jabłkowy)
  • 3 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 jajo do smarowania
  • cukier puder do posypania upieczonych ciastek

Przepis z dwumiesięcznika „Tina.Rozrywka ze smakiem.” 

Przygotowanie:
1.
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. 20 dag masła posiekać z mąką, śmietaną z drożdżami, solą, cukrem pudrem oraz żółtkami. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 1/2 cm, pokroić na kwadraty. Pozostały tłuszcz roztopić, posmarować nim ciasto. 

2. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry, posypać cukrem i cukrem wanilinowym. Na każdy kwadrat ciasta położyć plasterek jabłka lub łyżkę musu jabłkowego. Składać w trójkąty. Rożki ułożyć na blasze, posmarować rozbitym jajem. Piec w gorącym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru. Posypać cukrem pudrem.


Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Marta Balcerowska

Źródło: Tina.Rozrywka ze smakiem

Polecamy Ci również

Zobacz także