Francuskie rożki z jabłkiem
- 80 dag (4 szklanki) mąki
- 25 dag masła roślinnego
- 2 żółtka
- 3 dag (1 czubata łyżka) cukru pudru
- szczypta soli
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 5 dag drożdży
- 5-6 jabłek antonówek (ewentualnie gotowy mus jabłkowy)
- 3 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 1 jajo do smarowania
- cukier puder do posypania upieczonych ciastek
Przepis z dwumiesięcznika „Tina.Rozrywka ze smakiem.”
Przygotowanie:
1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. 20 dag masła posiekać z mąką, śmietaną z drożdżami, solą, cukrem pudrem oraz żółtkami. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 1/2 cm, pokroić na kwadraty. Pozostały tłuszcz roztopić, posmarować nim ciasto.
2. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry, posypać cukrem i cukrem wanilinowym. Na każdy kwadrat ciasta położyć plasterek jabłka lub łyżkę musu jabłkowego. Składać w trójkąty. Rożki ułożyć na blasze, posmarować rozbitym jajem. Piec w gorącym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru. Posypać cukrem pudrem.

Opracowanie: Marta Balcerowska
Źródło: Tina.Rozrywka ze smakiem
Zobacz także