Frittata

Frittata
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 4 jajka, 4 plasterki szynki, 2 plasterki żółtego sera, 8 pomidorów koktajlowych, łyżka masła, pól czerwonej papryki, sól i pieprz, mieszanka ulubionych ziół
Kuchnia uniwersalna, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 2 porcje
Kategoria danie główne, obiad, kolacja
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 225

frittataWykonanie:

Jajka wbij do miseczki, dodaj odrobinę soli i pieprzu oraz posiekane zioła, wymieszaj. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć na nie pokrojoną w plastry szynkę i przesmaż, dodaj pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki, dodaj paseczki papryki, przesmaż i wymieszaj. Na takie przesmażone dodatki wlej roztrzepane jajka i połóż na to pokrojony w paseczki ser. Smaż tak długo, aż jajka się zetną.

Podanie:

Frittata jest doskonałym pomysłem na szybki i pyszny obiad. Do jej wykonania możemy wykorzystać dowolne składniki, tak naprawdę wszystko co mamy w lodówce czy zamrażalniku będzie pasowało.

Uwaga
Frittata w różnych regionach spożywana jest o innej porze dnia, jako różny posiłek. Jest bardzo szybkim sposobem na wyczarowanie pożywnego i pysznego posiłku. Z powodzeniem można ją przygotować zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację i nikogo nie zdziwi ten fakt. Zupełnie jak z rodzimymi naleśnikami.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: epicurious.com

Polecamy Ci również

Zobacz także