Frittata

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 4 jajka, 4 plasterki szynki, 2 plasterki żółtego sera, 8 pomidorów koktajlowych, łyżka masła, pól czerwonej papryki, sól i pieprz, mieszanka ulubionych ziół |
Kuchnia | uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 2 porcje |
Kategoria | danie główne, obiad, kolacja |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 225 |
Wykonanie:
Jajka wbij do miseczki, dodaj odrobinę soli i pieprzu oraz posiekane zioła, wymieszaj. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć na nie pokrojoną w plastry szynkę i przesmaż, dodaj pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki, dodaj paseczki papryki, przesmaż i wymieszaj. Na takie przesmażone dodatki wlej roztrzepane jajka i połóż na to pokrojony w paseczki ser. Smaż tak długo, aż jajka się zetną.
Podanie:
Frittata jest doskonałym pomysłem na szybki i pyszny obiad. Do jej wykonania możemy wykorzystać dowolne składniki, tak naprawdę wszystko co mamy w lodówce czy zamrażalniku będzie pasowało.
Uwaga
Frittata w różnych regionach spożywana jest o innej porze dnia, jako różny posiłek. Jest bardzo szybkim sposobem na wyczarowanie pożywnego i pysznego posiłku. Z powodzeniem można ją przygotować zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację i nikogo nie zdziwi ten fakt. Zupełnie jak z rodzimymi naleśnikami.

pomysł na obiad każdego dnia, pomysł na obiad dla gości, pomysł na obiad domowy, pomysł na obiad przepisy, frittata, frittata przepisy
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także