Frykadelki z warzywami

0
frykadelki z warzywami

Składniki:

  • mięso mielone 50 dag,
  • czerstwa kajzerka,
  • cebule 2,
  • mała cukinia,
  • czosnek 4 ząbki,
  • posiekana natka pietruszki 2 łyżki,
  • kukurydza z puszki 10 dag,
  • jajko,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól szczypta,
  • pieprz,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • olej do smażenia.


Sposób przygotowania:

Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie. Cebulę obrać, cukinię umyć, obie pokroić w drobną kostkę. Mięso włożyć do miski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do mięsa. Kajzerkę odcisnąć, dodać do mięsa razem z cebulą, cukinią, kukurydzą, pietruszką i tymiankiem. Doprawić papryką, solą i pieprzem, wbić jajko i wyrobić całość na masę. Z masy uformować średniej wielkości kotleciki. Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć kotleciki z każdej strony na rumiano.
Rada: Do kotlecików możemy dodać np. paprykę. Kotleciki podawać np. z ziemniakami lub ryżem.

frykadelki z warzywami

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Elżbieta Prosińska

 

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Elżbieta Prosińska

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także