Frytki

Frytki
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 40 dkg ziemniaków, 700 ml oleju do głębokiego smażenia, sól
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 2 porcje
Kategoria przystawka, kolacja, dodatek
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 250

frytkiWykonanie:

Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w niewielkie paseczki. Smaż w gorącym głębokim tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Odsącz z tłuszczu na ręcznikach papierowych, posól.

Podanie:

Frytki zazwyczaj spożywa się tylko solone, jednak warto dodać do nich rozmaite sosy czy dipy warzywne.

Uwaga
Idealne frytki powinno smażyć się dwa razy. Pierwszy raz trwa do uzyskania przez nie bladego koloru, następnie frytki trzeba wyłowić i całkowicie wystudzić. Drugie smażenie trwa kilka minut i sprawia, że frytki bardzo szybko nabierają chrupkości.
Warto spróbować, gdyż wg mnie jest różnica.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: seriouseats.com

Polecamy Ci również

Zobacz także