Frytki
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg ziemniaków, 700 ml oleju do głębokiego smażenia, sól |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 2 porcje |
Kategoria | przystawka, kolacja, dodatek |
Metoda gotowania | smażenie |
Ilość kalorii | 250 |
Wykonanie:
Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w niewielkie paseczki. Smaż w gorącym głębokim tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Odsącz z tłuszczu na ręcznikach papierowych, posól.
Podanie:
Frytki zazwyczaj spożywa się tylko solone, jednak warto dodać do nich rozmaite sosy czy dipy warzywne.
Uwaga
Idealne frytki powinno smażyć się dwa razy. Pierwszy raz trwa do uzyskania przez nie bladego koloru, następnie frytki trzeba wyłowić i całkowicie wystudzić. Drugie smażenie trwa kilka minut i sprawia, że frytki bardzo szybko nabierają chrupkości.
Warto spróbować, gdyż wg mnie jest różnica.

frytki, frytki przepis, frytki kalorie, frytki kcal, jak zrobić frytki, jak zrobić frytki w domu, jak zrobić frytki z ziemniaków, przepis na frytki
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: seriouseats.com
Zobacz także