Galaretki z kurczakiem na słodko

0
Galaretki z kurczaka na słodko

Galaretki z kurczaka na słodko
Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • żelatyna
  • brzoskwinie w zalewie
  • orzechy włoskie
  • majonez
  • marchew, pora, seler

W litrze wody gotujemy włoszczyznę oraz piersi kurczaka, do smaku dodajemy pieprz i sól oraz ziele angielskie. Bulion należy przecedzić przez sitko, klarowny wywar ponownie przelewamy do garnka i dolewamy do niego syrop z brzoskwiń. W bulionie rozpuszczamy żelatynę (zgodnie z przepisem z opakowania, nie podaję konkretnych proporcji, ponieważ zależne są one od firmy z jakiej kupiliśmy naszą żelatynę).

Ugotowane piersi należy pokroić na drobne kawałki, umieszczamy je w dowolnym naczyniu - ja wybrałam małe pudełeczka. Na kurczaka kładziemy pokrojone kawałki brzoskwini. Całość zalewamy wywarem z żelatyną - odstawiamy galaretkę do „ścięcia się”. Kiedy galarety są już sztywne, wyciągamy je z foremki (bądź innego wybranego pojemniczka) i odwracamy do góry denkiem. Górę należy posmarować majonezem. Na koniec całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Autor przepisu: W-a Prokop
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także