Posiadanie eleganckich, trwałych i łatwych w czyszczeniu naczyń to marzenie każdego, kto choć trochę gotuje.
Odpryski emalii, odkształcenia dna, porysowana powierzchnia to powszechne uszkodzenia kuchennych naczyń, zmora niejednej pani domu. Mimo zapewnień producentów, powstają w bardzo krótkim czasie, a nowo zakupione naczynia po kilku miesiącach użytkowania nadają się już tylko do wyrzucenia. Garnki i patelnie to przedmioty użytku codziennego, dlatego warto mieć pewność, że są bezpieczne dla naszego zdrowia (źródłem chorób może być przedostawanie się do żywności szkodliwych pierwiastków emitowanych z uszkodzonego materiału).
Garnek garnkowi nierówny
Dobre garnki potrafią zdziałać cuda, dlatego ich wybór nie powinien być przypadkowy. W kuchni znakomicie sprawdzają się naczynia ze stali nierdzewnej. Są one odporne na uszkodzenia, zabezpieczają potrawy przed przypaleniem, nie chłoną obcych zapachów, a materiał, z którego są wykonane jest niezwykle estetyczny.
Naczynia wykonane ze szlachetnej stali nierdzewnej umożliwiają łatwe. Zaletą takich garnków jest możliwość przyrządzania dań - zgodnie z zasadami zdrowej kuchni - na ograniczonej ilości tłuszczu. Potrawy przygotowywane taką metodą nie tracą witamin, cennych minerałów i walorów aromatycznych. Naczynia charakteryzujące się masywnym i wielowarstwowym dnem dobrze zatrzymują ciepło, zapewniają równomierne rozprowadzanie energii oraz gwarantują ekonomiczne i energooszczędne gotowanie.
Patelnie do grillowania?
Swoją wielofunkcyjnością wyróżniają się również patelnie. Jedne do przygotowywania prostych i szybkich dań, inne, dzięki specjalnej, antyadhezyjnej powłoce, zapobiegającej przypalaniu się potraw, sprawdzają się nawet w grillowaniu kiełbasek.
Patelnie marki Tescoma przeznaczone są do gotowania, smażenia i duszenia na kuchenkach gazowych, indukcyjnych, elektrycznych oraz płytach ceramicznych.
Agnieszka Grzelaz
garnki to cięzki wybór, ja dostałam od teściowej w prezencie garnki ze sklepu Dajar marki Ambition, metalkiczne takie, nierdzewne, super mi siew nich gotuje, poza tym łatwo je doczyścić i nie robią sie matowe.