Gazpacho
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 50 dkg dojrzałych pomidorów, papryka czerwona i zielona, 2 niewielkie ogórki szklarniowe, ząbek czosnku, świeża bazylia lub oregano, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, łyżka pasty pomidorowej lub po prostu koncentratu pomidorowego |
Kuchnia | hiszpańska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | przystawka, zupa, danie główne, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie |
Ilość kalorii | 125 |
Wykonanie:
Pomidory sparz w wrzątku i obierz ze skóry oraz wytnij szypułki. Pokrój na niewielką kostkę, odłóż garść do dekoracji. Resztę wrzuć do kubka miksera. Ogórki obierz ze skóry, pokrój w kostkę i kilka kawałków odłóż, resztę wrzuć do pomidorów.Z papryką zrób to samo. Do miksera wlej oliwę, dodaj pastę pomidorową, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksuj wszystko dokładnie na wysokich obrotach. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na talerze lub do bulionówek, dodaj odłożone kawałki warzyw i wstaw do lodówki na przynajmniej kwadrans.
Podanie:
Gazpaczo jest tak naprawdę chłodnikiem wywodzącym się z Andaluzji, doskonale smakuje w upalne dni, a dla jego urozmaicenia warto podać go z grzankami skropionymi prawdziwą oliwą.

gazpacho, gazpacho przepis, zupa gazpacho, gazpacho przepis oryginalny, gazpacho hiszpański chłodnik przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: 6degreesofprep.blogspot.com
Zobacz także