Gazpacho

Gazpacho
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 50 dkg dojrzałych pomidorów, papryka czerwona i zielona, 2 niewielkie ogórki szklarniowe, ząbek czosnku, świeża bazylia lub oregano, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, łyżka pasty pomidorowej lub po prostu koncentratu pomidorowego
Kuchnia hiszpańska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, zupa, danie główne, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie
Ilość kalorii 125

Wykonanie:

Pomidory sparz w wrzątku i obierz ze skóry oraz wytnij szypułki. Pokrój na niewielką kostkę, odłóż garść do dekoracji. Resztę wrzuć do kubka miksera. Ogórki obierz ze skóry, pokrój w kostkę i kilka kawałków odłóż, resztę wrzuć do pomidorów.gazpachoZ papryką zrób to samo. Do miksera wlej oliwę, dodaj pastę pomidorową, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksuj wszystko dokładnie na wysokich obrotach. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na talerze lub do bulionówek, dodaj odłożone kawałki warzyw i wstaw do lodówki na przynajmniej kwadrans.

Podanie:

Gazpaczo jest tak naprawdę chłodnikiem wywodzącym się z Andaluzji, doskonale smakuje w upalne dni, a dla jego urozmaicenia warto podać go z grzankami skropionymi prawdziwą oliwą.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: 6degreesofprep.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także