Gęś pieczona
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 1 gęś owsiana, młoda! świeża lub mrożona; kilogram kwaskowych jabłek, sól, pieprz, majeranek |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 8 porcji |
Kategoria | danie główne |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 175 |
Wykonanie:
Gęś świeżą oczyść dokładnie, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Bardzo ważne jest to, aby nie było pozostałości po piórach. Gęś mrożoną należy rozmrażać bardzo wolno, najlepiej w lodówce. Przygotowaną tuszkę natrzyj mieszanką soli i pieprzu w środku i na zewnątrz. Natomiast tylko wewnątrz obficie natrzyj majerankiem. W tym stadium gęś odłóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Jabłka obierz ze skóry, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Jeśli ostała się wątróbka możesz ją przesmażyć i wymieszać z jabłkiem. Taką mieszanką nafaszeruj wnętrze gęsi i zszyj, albo zepnij igłami zrazowymi. Piecz w 150 stopniach przez odpowiednią ilość czasu do masy pieczeni. Co pewien czas podlewaj wytopionym tłuszczem.
Podanie:
Gęś przygotowana w ten sposób jest klasyczną potrawą podawaną w Dzień świętego Marcina, czyli 11 listopada. Gościła na stołach Polaków przez setki lat i teraz ponownie powraca do łask. Jak do każdego drobiu i dzikiego ptactwa doskonale pasują do niej pieczone ziemniaki, obficie doprawione solą czosnkową i tymiankiem, oraz surówka z modrej kapusty.
Uwaga
- Gęś piecze się przez 45 minut na każdy kilogram pieczeni i ani minuty krócej.
- Gęś mrożona bywa lepsza niż świeża, ponieważ w czasie mrożenia mięso kruszeje.
- Majeranek używamy tylko wewnątrz ptaka, ponieważ ten na zewnątrz potrafi się spalić.

gęś pieczona, gęś pieczona z jabłkami, gęś pieczona przepisy, gęś pieczona po polsku, gęś pieczona faszerowana
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: thehistoricfoodie.wordpress.com
Zobacz także