Gęś pieczona

Gęś pieczona
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 gęś owsiana, młoda! świeża lub mrożona; kilogram kwaskowych jabłek, sól, pieprz, majeranek
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria danie główne
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 175

gęś pieczonaWykonanie:

Gęś świeżą oczyść dokładnie, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Bardzo ważne jest to, aby nie było pozostałości po piórach. Gęś mrożoną należy rozmrażać bardzo wolno, najlepiej w lodówce. Przygotowaną tuszkę natrzyj mieszanką soli i pieprzu w środku i na zewnątrz. Natomiast tylko wewnątrz obficie natrzyj majerankiem. W tym stadium gęś odłóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Jabłka obierz ze skóry, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Jeśli ostała się wątróbka możesz ją przesmażyć i wymieszać z jabłkiem. Taką mieszanką nafaszeruj wnętrze gęsi i zszyj, albo zepnij igłami zrazowymi. Piecz w 150 stopniach przez odpowiednią ilość czasu do masy pieczeni. Co pewien czas podlewaj wytopionym tłuszczem.

Podanie:

Gęś przygotowana w ten sposób jest klasyczną potrawą podawaną w Dzień świętego Marcina, czyli 11 listopada. Gościła na stołach Polaków przez setki lat i teraz ponownie powraca do łask. Jak do każdego drobiu i dzikiego ptactwa doskonale pasują do niej pieczone ziemniaki, obficie doprawione solą czosnkową i tymiankiem, oraz surówka z modrej kapusty.

Uwaga

  • Gęś piecze się przez 45 minut na każdy kilogram pieczeni i ani minuty krócej.
  • Gęś mrożona bywa lepsza niż świeża, ponieważ w czasie mrożenia mięso kruszeje.
  • Majeranek używamy tylko wewnątrz ptaka, ponieważ ten na zewnątrz potrafi się spalić.
Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: thehistoricfoodie.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także