Gęś w sosie makowym

Gęś w sosie makowym

gęś w sosie makowymSkładniki (dla 4 osób):
600 g piersi z gęsi
200 ml czerwonego wina
2 łyżki miodu
2 łyżki maku
50 ml oliwy
75 g masła
3 łyżki konfitury z borówek


Przyprawy:
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka rozmarynu
Pieprz czarny młotkowany
Sól morska w młynku

Sposób przyrządzania:
Piersi z gęsi oprószyć rozmarynem i solą morską, dodać miód, ocet balsamiczny, oliwę, dobrze wymieszać i odstawić na 36 godzin. Zamarynowaną gęś obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni a następnie wstawić do piekarnika na 140º na około 15-20 minut. Sos: wino wlać na patelnię, dodać mak, gotować około 10 minut. Dodać borówkę, pieprz młotkowany, na koniec zimne masło i dokładnie wymieszać trzepaczką. Doprawić do smaku solą morską.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także