Gęś w sosie makowym

Składniki (dla 4 osób):
600 g piersi z gęsi
200 ml czerwonego wina
2 łyżki miodu
2 łyżki maku
50 ml oliwy
75 g masła
3 łyżki konfitury z borówek
Przyprawy:
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka rozmarynu
Pieprz czarny młotkowany
Sól morska w młynku
Sposób przyrządzania:
Piersi z gęsi oprószyć rozmarynem i solą morską, dodać miód, ocet balsamiczny, oliwę, dobrze wymieszać i odstawić na 36 godzin. Zamarynowaną gęś obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni a następnie wstawić do piekarnika na 140º na około 15-20 minut. Sos: wino wlać na patelnię, dodać mak, gotować około 10 minut. Dodać borówkę, pieprz młotkowany, na koniec zimne masło i dokładnie wymieszać trzepaczką. Doprawić do smaku solą morską.

przepisy kulinarne, przygotowywanie posiłków, dieta, jak ugotować, gęś, gęś pieczona, jakie dania z mięsa, pomysł na obiad dla gości, pomysł na obiad domowy, obiad przepisy, obiad przepisy kulinarne, obiad przepisy proste, obiad przepisy szybkie, pomysł na obiad przepisy, gęś w sosie makowym
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także